Foto: M.K.Foto: M.K.Predstavnici hrvatskih i europskih sindikata upozorili su hrvatskog premijera i ministra rada da su donošenjem novog zakona koji regulira plaće radnika prekršili Povelju Europske unije o temeljnim pravima radnika

Zamjenik glavne tajnice Europskog saveza sindikata javnih službi (EPSU) Jan Willem Goudriaan odaslao je koncem prošlog tjedna pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru rada Mirandu Mrsiću, u kojem ih je upozorio da je usvajanjem Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža Republika Hrvatska prekršila članak 28. Povelje o temeljnim pravima Europske unije, kao i članak 6. Socijalne povelje Vijeća Europe. Riječ je o člancima koji svim zaposlenicima priznaju pravo na kolektivno pregovaranje i sklapanje i poštivanje kolektivnih ugovora, a koji su, smatraju sindikati, novim zakonom ozbiljno dovedeni u pitanje.

"Ne samo da ne poštujete kolektivni ugovor, koji je vaša Vlada potpisala u kolovozu 2012. i pripadajuće amandmane, već kršite i članak 10 aneksa 2 Kolektivnog ugovora sa sindikatima javnih službi, u kojima ste se obvezali izbjeći bilo kakvo proračunsko smanjenje plaća u 2014", stoji u pismu Goudriaana, koji je pozvao Vladu RH da preispita jednostrano postupanje i provede pravilan postupak pregovaranja sa sindikatima.

Glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih sklužbenika i namještenika Siniša Kuhar poručio je kako je donošenjem Zakona o uskrati Hrvatska pokazala da ima Vladu spremnu izigrati ne samo domaće zakonodavstvo, koje također ne poznaje mogućnost nepoštivanja obveza ugovorenih kolektivnim ugovorima, već i temeljna načela Europske unije.

"Budući da je Lisabonskim ugovorom iz 2007. godine Povelja o temeljnim pravima poprimila obvezujuću snagu za države članice, a da su članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji ovi izvori prava postali sastavnim dijelom hrvatskog pravnog poretka, koji uz to imaju veću pravnu snagu od domaćih propisa, Sindikat će o ovome obavijestiti Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj", poručio je glavni tajnik SDLSN-a.

Ključne riječi: radnička prava
<
Vezane vijesti