<div style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: small; background-color: rgb(255, 255, 255);"><span style="background-color: rgba(61, 60, 64, 0.04);"><span style="color: rgb(61, 60, 64);"><span style="font-family: "Open Sans", sans-serif;"><span style="font-size: 13.5px;">Foto: Matej Kožić</span></span></span></span></div>
Foto: Matej Kožić
Našu su zemlju protekle godine pogodile nezapamćene katastrofe. Uz globalnu zdravstvenu krizu svjedočili smo razornim potresima te poplavama koje su nanijele velike materijalne štete.

Dok znanost upozorava da će klimatske promjene donijeti još vise ekstremnih vremenskih uvjeta, pogotovo na našem području, te širenje novih bolesti, hrvatske vlasti i dalje ne poduzimaju potrebne mjere da zaštite građane i pruže im potporu u nesigurnoj budućnosti koja je pred nama. Kako bi ukazali na potrebu da se osiguraju sredstva za otpornost na posljedice klimatskih promjena i oporavak u kriznim situacijama, Extinction Rebellion Zagreb održao je u utorak 12.1. noćnu akciju u kojoj su na Spomenik domovini u Zagrebu projicirane poruke "Dom, a ne kamen", i "Djela, ne magla".

Prisjetimo se, taj je spomenik građen u vrijeme kada se trebala izvesti hitna obnova Zagreba od potresa i plaćen je novcem građana u iznosu od 35 milijuna kn, dok mnoge bolnice, škole, vrtići i domovi još uvijek nisu obnovljeni. "Kakvoj to domovini dižemo spomenike? Domovini u kojoj se usred krize troši 35 milijuna za jedan spomenik, a vlada i lokalna vlast daju 30 milijuna kuna Petrinji za obnovu cijelog grada od potpunog razaranja u potresu, te im je trebalo mjesec dana da odobre pomoć od 3,7 milijuna za obnove nakon poplave u Vrgorcu. Taj komad kamena i stakla može biti simbol jedino korupcije i kriminala," poručuju iz Extinction Rebelliona. Upozoravaju da je nedopustivo da se skupi spomenici, sanjkališta i političke predstave financiraju novcem poreznih obveznika umjesto da se osiguraju sredstva za osnovne životne potrebe, siguran dom, hrana i voda, zdravstvena skrbi i zdrav okoliš za sve građane.

Mobilizacija volontera i solidarnost građana pokazuju koliko je moguća učiniti kada postoji želja, ali potrebna je i sustavna pomoć. Potrebno je da proračun u koji svi uplaćujemo, kao i odgovorne osobe koje skupo plaćamo, funkcioniraju u interesu građana. Ne smijemo dozvoliti da nas klimatske promjene zateknu jednako nespremnima.