Foto: UnizgFoto: Unizg"Senat Sveučilišta donio je na sjednici 14. ožujka odluku prema kojoj u akademskoj godini 2017/18. neće biti upisa na preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima. Odluka može začuditi samo one koji nisu pratili postupno, ali temeljito urušavanje pravnih normi, derogiranje dobrih običaja i zatiranje demokratskih standarda od strane rektora Borasa i njegovih najbližih suradnika", stoji u priopćenju Inicijative za Filozofski. Dodaju kako se Hrvatske studije pokušava ukinuti i onemogućiti u djelovanju kako bi se kroz paralelizam institucija provela čistka na Filozofskom fakultetu.

Priopćenje Inicijative prenosimo u cijelosti.

"Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na sjednici 14. ožujka 2017. odluku prema kojoj u akademskoj godini 2017/18. neće biti upisa na preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima. Riječ je o odluci koja može začuditi samo one koji nisu pratili postupno, ali temeljito urušavanje pravnih normi, derogiranje dobrih običaja i zatiranje demokratskih standarda u mandatu rektora Borasa i njegovih najbližih suradnika.Nelegalnost, zastrašivanje, samovolja i druge 'metode' koje je skupina oko Ante Čovića koristila prilikom osnivanja Hrvatskih studija, koristi jednako tako i danas

Odluka o suspenziji upisa na studij filozofije na Hrvatskim studijima ima, nažalost, sad već uobičajenu formu koja se sastoji od samovoljnog i netransparentnog donošenja odluka po hodnicima Rektorata. Ovim se protuzakonitim manevrom rektora Borasa nipošto ne rješava problem paralelnih studija filozofije na Sveučilištu u Zagrebu. Ponajprije zato što je 8. prosinca 2015. uključenjem Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u sastav Sveučilišta u Zagrebu i njegovim preimenovanjem u Fakultet filozofije i religijskih znanosti, odobren još jedan studij filozofije na Sveučilištu.

Nadalje, problem nekoliko paralelnih studija suviše je dugotrajan i složen, a da bi mu se moglo pristupiti jedinom metodom koju rektor Boras i njegovi suradnici poznaju – institucionalnim nasiljem.

Hrvatske studije danas pokušavaju ukinuti i onemogućiti u djelovanju isti ljudi koji su ih osnovali početkom 1990-ih godina kako bi kroz paralelizam institucija proveli čistku na Filozofskom fakultetu. Ministar Pavo Barišić, prorektor Ante Čović i akademik Mislav Ježić osnivači su Hrvatskih studija, odnosno kreatori nacionalističke misije Hrvatskih studija koja je imala jasan cilj marginalizacije i ukidanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nelegalnost, zastrašivanje, samovolja i druge 'metode' koje je skupina oko Ante Čovića koristila prilikom osnivanja Hrvatskih studija, koristi jednako tako i danas.

Nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta osuđuju protupravne postupke rektora Borasa i prorektora Čovića kojima zloupotrebljavaju javne funkcije za političke obračune s onim nastavnicima i studentima koje smatraju nepodobnima, kako na Hrvatskim studijima, tako i na Filozofskom fakultetu. Neosporiva je činjenica da se na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira isključivo studij FilozofijeProblem nekoliko paralelnih studija suviše je dugotrajan i složen, a da bi mu se moglo pristupiti jedinom metodom koju rektor Boras i njegovi suradnici poznaju – institucionalnim nasiljem na kojemu su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Barišića, dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića.

Samo ta činjenica je dovoljna da se uvidi kako namjere rektorata nisu usmjerene prema poboljšavanju funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu, nego je riječ o mnogo prizemnijim motivima koji nemaju veze sa znanošću i obrazovanjem. Nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta podržavaju nastojanja studenata Hrvatskih studija, dijela nastavnika i Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti u nalaženju izlaska iz oktroirane nelegalnosti s kakvom se i sami suočavamo od početka mandata rektora Borasa."

<
Vezane vijesti