h_alter_tih.jpgZahtjev našeg autokefalnog Transparency Internationala objavljujemo u cijelosti. Na ispriku pak nemaju ni moralno ni zakonsko pravo.

"Od 2015. godine do danas trajala je pravna bitka s njemačkom udrugom Transparency International iz Berlina koja je u javnosti pogrešno percipirana kao međunarodna organizacija s ispostavama u više od 100 država.

Na Vašim mrežnim stranicama 13.12.2017. godine objavljen je tekst autorice Ane Kuzmanić na hrvatskom i engleskom jeziku pod naslovom Zbogom Transparency! Članak je objavljen u sklopu projekta 'Vladavina prava' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za potic"Između ostalog ste vrlo rijetko u tom razdoblju objavljivali naša priopćenja ili kontaktirali naš ured za izjave"anje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

https://www.h-alter.org/vijesti/zbogom-transparency 
https://www.h-alter.org/vijesti/goodbye-transparency 

Tekst je bio vrlo tendenciozan, utuživ i zlonamjeran, a kao nakladnici nikada niste kontaktirali Transparency Internationl Hrvatska kako bi provjerili činjenice i objavili informacije s druge strane.

S obzirom da ste tekst objavili u sklopu projekta Vladavina prava' kojeg financira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija pri Agenciji za elektroničke medije ovim ptem tražimo od Vas da napišete ispriku na Vašim mrežnim stranicama, te da uz nju objavite i ovaj dopis zajedno s privitcima tj. pravomoćnim presudama. Sudski spor u Hrvatskoj je pokrenuo Transparency International iz Berlina i pravomoćno ga je izgubio na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu presudom od 10.12.2020. godine, te Rješenjem bez prava žalbe od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo 10.3.2020. godine

Između ostalog ste vrlo rijetko u tom razdoblju objavljivali naša priopćenja ili kontaktirali naš ured za izjave koje su u ranijim razdobljima utjecale "S obzirom da ste tekst objavili u sklopu projekta 'Vladavina prava' kojeg financira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija pri Agenciji za elektroničke medije ovim putem tražimo od Vas da napišete ispriku na Vašim mrežnim stranicama"na mnoge korupcijske afere, ali i razinu svijesti o štetnosti korupcije.

Kao udruga i pojedinci bili smo etiketirani i prozivani bez stvarnih i pravičnih razloga samo zato što smo se usprotivili neravnopravnom položaju i načinu na koji se prezentira borba protiv korupcije u pojedinim državama.

Od strane Transparency Internationala bili smo prozvani zbog: nedovoljne suradnje s udrugama civilnog društva, nedovoljne financijske stabilnosti i nedovoljne stručnosti i sve te informacije bile su daleko od činjenica i našeg svakodnevnog rada u Hrvatskoj.

Za nas je pitanje borbe protiv korupcije nadstanačko pitanje koje nije ideološko ili svjetonazorsko, već pitanje opstanka Hrvatske i demokratskih vrijednosti koje bi kao društvo trebali poticati. U četvrtak 28. siječnja 2021. godine objavljen je Indeks percepcije korupcije.

Koristimo ovu priliku da skrenemo pozornost da Transparency International nakon ovakve presude nije i ne može biti netko tko će bilo kome i bilo gdje u svijetu postavljati kriterije io cjenjivati ga. Niti jedna udruga ne može si uzeti za pravo da štiti svojim znakom i imenom djelatnosti za koje suverene države imaju neovisna preventivna i represivna tijela javne vlasti, a Transparency International iz Berlina je to učinio u Hrvatskoj.

S poštovanjem,
Transparency Internanational Hrvatska
Davorka Budimir, predsjednica , v.r.
Don Markusic, potpredsjednik, v.r."

vts_presuda_ti_tih.pdf
Izmjenjeno: 29.01.2021. 10:37
Veličina datoteke: 334,91 kb

dziv_ponistaj_zig_ti.pdf
Izmjenjeno: 29.01.2021. 10:38
Veličina datoteke: 1,01 MB