Foto: Damir Senčar, Hina<br>Foto: Damir Senčar, Hina
Kapetanu Draganu tek se predstoji sudski dokazati je li, ako jest, za što i koliko kriv.

Ako suđenje za ratni zločin u Domovinskom ratu osumnjičenom pripadniku srpske paravojske Draganu Vasiljkoviću nadimkom Kapetan Dragan bude u stilu i smislu HTV-ove tematske emisije Otvoreno koju je vodio Domagoj Novokmet, taj će proces biti možda tek za dlaku ozbiljniji od - pravne sprdnje. Novokmetovi gosti - bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, bivši predsjednik RH Ivo Josipović, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor i predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncenNitko unaprijed ne smije kazati da je netko kriv za nešto, ako to nije dokazano pravomoćnom sudskom presudom. Kapetanu Draganu tek se predstoji sudski dokazati je li, ako jest za što i koliko krivtracijskih logora Ivan Turudić - nisu u sat vremena uspjeli uvjerljivo odgovoriti nepristranom gledateljstvu na jednostavno pitanje: tko je i što je uistinu bio u Domovinskom ratu razvikani "kapetan"? Čime je okončanje desetogodišnje sage izručenja tog australskog i srbijanskog državljanina hrvatskom pravosuđu zaslužilo tako zaglušnu medijsku i političku buku?

Gotovo kao da je Hrvatskoj izručen osobno, glavom i bez brade, četnički vojvoda Vojislav Šešelj zbog Jagodnjaka i zbivanja po istočnoj Hrvatskoj. Ili Ratko Mladić zbog kninsko-šibenskih zuluma nad nesrpskim žiteljima. Ili Goran Hadžić ili tako neka mračna arkanovska sorta s uistinu debelim dosjeom konkretnih zločina, koje je nizom optužnica/presuda već taksativno pobrojio i Haaški tribunal. Ovako, Kapetan Dragan… Samodopadno strašilo od slame s naherenom crvenom beretkom i lubanjom u ruci ili jezivi ubojica iza čije cokule trava više nije rasla? Prestrašan srpski Rambo iz Golubića za bildanje koljačkog šovinizma ("Ovo je Srbija") seoskim đilkošima s litrom ljute u mozgu ili promidžbeni tigar od papira kakav je, možda, mogao uplašiti na prepad probuđeno jasličko dijete?  

Osim hinjeno nepristranog Novokmeta i pravno izvrsno potkovanog Josipovića koji su se trsili zadržati gard objektivnosti, ostalo troje uglavnom unaprijed zna da je Vasiljković težak slučaj neupitnog ratnog zločinca, da je do lakata okrvavio ruke na područjima Banovine (tzv. operacija Žaoka) i Knina, da je bio angažirani operativac vrha srbijanske Službe državne bezbednosti i da će suđenje pokazati izravnu umiješanost političkog i vojnog vrha Srbije i JNA u "agresiji na Hrvatsku". HTV-ovo je Otvoreno, naslonjeno na anketni glas izabrane javnosti, pak, bilo zatvoreno Svjesno se zdesna lupa protiv Srba i, osobito, srpske nacionalne manjine u RH, što može imati vrlo loše međunarodne posljedice po Hrvatskuza svaku sumnju da Vasiljkovića možda ne zapada baš najviša kazna: 20 godina zatvora. Zna se, on je ratni zločinac, treba ga osuditi na maksimalnu kaznu i šlus. Zločinac je vraćen na mjesto zločina.

Sve to, impregnirano osvetničkom psihologijom mase i dodatno podgrijano kalkulantskim političkim interesima, napadno se zbiva izvan ozračja uobičajenog tijeka i logike kojom pravda ima arbitrirati između subjektivnog i objektivnog, između osjećaja/strasti i istine. Dio hrvatskih medija te istaknutijih skupina i pojedinaca s javne scene neskriveno već svršava, očekujući pravosudni linč. Više u zluradi inat susjedu "tamo daleko" i preostalim mu sunarodnjacima u RH, nego kao jedinu pravdu za neslavnu epizodu Kapetana Dragana u ovdašnjim ratnim razračunavanjima. U tom se divljezapadnom "dolijao si, a sada ćemo ti pokazati čuja mater crnu vunu prede" primjetno zatvorilo i HTV-ovo Otvoreno.

I time, možda nesvjesno, pošlo niz dlaku srbijanskim vođama koji komentiraju da Kapetan Dragan neće imati pravedno suđenje u Hrvatskoj. A takvo nabrijavanje slučaja, koji se ne bi smio razlikovati ni od jednog postupovno i zakonski urednog suđenja u civiliziranoj zemlji, ide u prilog i srbijanskim i hrvatskim politikantima te nepotrebno unosi tenzije u javnost. Ionako predizborno pregrijanu maloumnim svađama i međustranačkim Pošlo se niz dlaku srbijanskim vođama koji komentiraju da Kapetan Dragan neće imati pravedno suđenje u Hrvatskojbedastoćama. U što se neinteligentnom pristranošću upliće i sama predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Svjesno se zdesna lupa protiv Srba i, osobito, srpske nacionalne manjine u RH, što može imati vrlo loše međunarodne posljedice po Hrvatsku.

Josipović je u Otvorenom inteligentno intervenirao protiv Nazorove besmislice o "krivnji srpskog naroda" u Domovinskom ratu. Sud je pozvan kazati, a ne Ante Nazor, je li Dragan Vasiljković kriv ili nije za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrpskim žiteljima RH, ali nikakav sud ni u Hrvatskoj niti igdje na globusu nikad neće reći da je srpski narod kriv za Domovinski rat i počinjene ratne zločine. To je zločesta konstanta istih hrvatskih kretena kakvi su im srpski parnjaci po kami, koji sve Hrvate smatraju ustašama, krivim za pokolje Srba i u tzv. NDH i u Domovinskom ratu. U Domovinskom je ratu oružjem branilo Hrvatsku više od 10 000 domaćih Srba, ali to razni nazori, jurčevići, tomašićke… ne bi spomenuli ni pred streljačkim vodom. Pa, neka im njihova zloba, ako ih veseli.

Josipović je ispravno primijetio da suđenje Kapetanu Draganu neće biti suđenje srpskom narodu niti srpskoj nacionalnoj manjini u RH. Što i ne bi moglo biti. Oni koji se tome nadaju i unaprijed vesele, mogli bi se teško razočarati. Bez obzira i na to, dođe li od 2016. na vlast šarena lusDio hrvatskih medija te istaknutijih skupina i pojedinaca s javne scene neskriveno već svršava, očekujući pravosudni linčtracijska družina s "novim HDZ-om" (novim? - sic) i Tomislavom Karamarkom, povjesničarom nakaradnih povijesnih nazora o zadnjih stotinjak hrvatskih godina. Neće to suđenje biti po babi i stričevima radi liječenja šovinističkih duševnih boli ratnog pobjednika, jer Dragan Vasiljković nije izručen radi takve poratne terapije.

Da je to demokratski običaj u demokratskom svijetu i da osumnjičenika s četiri ocila na crvenoj beretci treba maksimalno osuditi samo zbog grijeha što su ih u HTV-ovom Otvorenom nabrojili Ante Nazor, Ivan Turudić i Vesna Škare-Ožbolt te anketirani građani, Haaški sud ne bi pustio na slobodu hrvatske umirovljene generale Antu Gotovinu, Mladena Markača, Ivana Čermaka

Ako ništa drugo, a našlo bi se i dosta "drugog", Ante Gotovina bi odgovarao za mučku smrt više od 100 srpskih civila što su ih u Mrkonjić-gradu (BiH) 1995. pobili njegovi vojnici. Mladen Markač zbog kukavički usmrćene srpske starčadi u zaseoku Gruborima par dana nakon Oluje, gdje su njegovi specijalci uredovali rafalima i paležom kuća… Ubojstva, palež, pljačka stoke i inventara velikih razmjera - baš na području gdje je Vasiljković vježbao s "knindžama" - stavljali su se na teret i Čermaku. Da je tim hrvatskim vojnicima sudio beogradski tribunal, a ne Haag, nema šanse da bi danas uživali kao slobodni građani.

Što bi u tom slučaju imali reći Ante Nazor, Ivan Turudić i Vesna Škare-Ožbolt? I kako bi Domagoj Novokmet vodio HTV-ovu emisiju Otvoreno? Umirovljeni general Ante Gotovina danas je slobodan čovjek, poduzetnik, bavi se ribarskim biznsom i "zazire" od politike kao vrag od tamjana. Njegove mudre, mirotvorne riječi s Trga bana Jelačića u Zagrebu, netom po slijetanju iz Haaga, duboko su razočarale najviše ljutu političku desnicu koja bi sada i bez suđenja linčovala Kapetana Dragana. Kao odmazdu, prijetnju i opomenu svim Srbima, ma gdje bili, jer samo su oni, zar ne, krivi za sve hrvatske nedaće bilo gdje i bilo kada.

Dragan Vasiljković alias Kapetan Dragan: Zna se, on je ratni zločinac, treba ga osuditi na maksimalnu kaznu i šlus. Dragan Vasiljković alias Kapetan Dragan: Zna se, on je ratni zločinac, treba ga osuditi na maksimalnu kaznu i šlus.

Srbi su, a ne Kolomanovi Mađari, navodno na Gvozdu/Petrovom gvozdu, čak mučki ubili posljednjeg hrvatskog kralja narodne krvi Petra Svačića/Snačića i cijeli milenij uskratili im državu. I za to ima platiti taj Kapetan Dragan. Gotovina, čija je biografija do povratka iz francuske Legije stranaca u RH dosta slična u nekim detaljima s Vasiljkovićevom, navodno ima pod prašinom u ladici Suda za ratne zločine BiH optužni dokument, uključujući Mrkonjić-grad. Također navodno, ako se ostavi politike, optužnica će i dalje skupljati prašinu. E, sad…    

Međutim, kako će osjećaji, strasti i istina kotirati na suđenju Kapetanu Draganu, vidjet će se. Na prvom saslušanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu izjasnio se da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret. Odvjetnik po službenoj dužnosti otpast će vrlo brzo, jer će ga braniti respektabilna odvjetnička momčad koju će, kao svom državljaninu, platiti australska vlada. Budući da ni Australija nije Milanovićev "ptičji rezervat" ni smiješna "zemlja klokana", međunarodne oči pratit će do u sitnice je li Hrvatska pravosudno zrela zemlja za tako osjetljivo suđenje ili je srbijanski vrh imao pravo kada je javno izrazio sumnju. Sudeći po argumentima iz HTV-ovog Otvorenog za Vasiljkovićevu krivnju, čak bi ga i neki odvjetnički pripravnik glatko oslobodio.

Što znači Turudićeva tvrdnja da je Vasiljković bio "gospodar života i smrti", jer ga je kao zarobljenik u Spomen-domu Šamarici vidio/čuo kako ljutito pita stražare zašto ne "pokolju tu bagru"? A ovi to nisu učinili, jer su im zarobljenici navodno trebali za razmjenu. Ili, da im je prijetio kako nakon razmjene "više neće trebati ni sebi niti svojima"? Danas političari prijete jedni drugima, čak iz saborskih klupa, neusporedivo opakije, pa nikom ništa. Uvrede s oltara i na štetu manjina da se i ne spominje, a nitko zbog toga ne sjedi u zatvoru. Za Nazorovu tvrdnju da je "Kapetan Dragan odgovoran za ubojstvo 12 hrvatskih policajaca i živi štit u neprijateljskoj operaciji operaciji Žaoka" morat će se dati dokazi o njegovoj izravnoj odgovornosti. Zapovjednoj ili operativnoj. Riječ nije dokaz. On će na optužbu reći da nije istina. I što onda? Riječ na riječ.

Postoji navodno dokument da je Vasiljković tražio zapovijedati brigadom srpske paravojske, ali mu nadređeni nisu dali. Zašto, ako je bio toliko sposoban kako se hvalio, kako ga je predstavljao srpski medijski agitprop i kako ga tereti hrvatska strana? Nešto tu malo škripi. Ili, kaže Nazor, da "dokumenti dokazuju umiješanost srpske vlade u tijek i proces pobune i agresije na RH, kao i cilj da tzv. SAO Krajina postane dio Srbije i da se stvori homogena srpska država na hrvatskom prostoru". Te činjenice odavno su svima i naširoko poznate, pa i zapisane u haaškim tužbama i presudama. U pobuni protiv RH sudjelovale su i tisuće hrvatskih Srba, ali samo sudjelovanje, bez počinjenog ratnog zločina, potpalo je pod "pobjedničku milost", jer je regulirano Zakonom o aboliciji, pa...

Nitko unaprijed ne smije kazati da je netko kriv za nešto, ako to nije dokazano pravomoćnom sudskom presudom. Kapetanu Draganu tek se predstoji sudski dokazati je li, ako jest za što i koliko kriv. Na osnovi toga, primijenit će se zakon i otkrojiti sankcija. Sve prije toga je trla baba lan… Međutim, svi javni akteri tog "trenja lana", osobito mediji i političari, morali bi biti bar minimalno svjesni i savijesni da pravdi ne idu uz dlaku. Opasno je to u ovako trknutoj zemlji stalno nabrušenih i svadljivih ljudi, gdje i vrag citira evanđelje, kako bi u Mletačkom trgovcu znao reći engleski genijalac pera i uma.

<
Vezane vijesti