Foto: L.R.Foto: L.R.''Ovo podnošenje tužbe je domoljuban čin jer želimo zaštiti Oružane snage da na granici Republike Hrvatske na bilo koji način interveniraju pred civilima koji bježe pred ratom i siromaštvom'', poručio je Gordan Bosanac iz CMS-a.

Povodom prošlotjednog saborskog usvajanja dopuna Zakona o obrani te Zakona o nadzoru državne granice, Centar za mirovne studije danas je organizirao press konferenciju ispred zgrade Ustavnog suda prilikom koje su Sudu predali prijedlog za pokretanje postupka o ocjeni ustavnosti navedenih Zakona.

Uz natpise Kukavice, otvorite granice! i Kojom rutom vodite ratove? koje su nosili aktivisti, okupljenim novinarima se obratio Gordan Bosanac.

''Nadamo se da će Ustavni sud poništiti ta dva Zakona, a u zahtjevu tražimo da ih Sud odmah stavi izvan snage dok će razmatrati njihovu ustavnost. Zakoni su problematični iz više aspekata, jedan je proceduralni budući da nije bilo javne rasprave zbog čega je pravobraniteljica za informiranje pokrenula postupak protiv MUP-a i MORH-a. Još važnije, Zakoni krše Ustav RH, njima se proglašava izvanredno stanje'', rekao je Bosanac.

Kojom rutom vodite ratove? Kojom rutom vodite ratove?

CMS svoj zahtjev drži izrazom domoljublja.

''Ovo podnošenje tužbe je domoljuban čin jer želimo zaštiti Oružane snage da na granici Republike Hrvatske na bilo koji način interveniraju pred civilima koji bježe pred ratom i siromaštvom'', poručio je Bosanac.

Nakon presice, Bosanac je ušao u zgradu Ustavnog suda te uručio zahtjev za pokretanje postupka o ocjeni ustavnosti navedenih Zakona. CMS smatra kako je jedini razlog donošenja ovih zakona izbjeglička kriza koja se pokušava prikazati kao ugrožavanje unutarnje sigurnosti i suvereniteta, te kako se njima želi vojsci omogućiti nadzor granice koji je inače u nadležnosti policije.

Jučer je ocjenu ustavnosti spomenutih zakona zatražio i Klub zastupnika SDP-a u Saboru, a njihov su zahtjev podržala 46 zastupnika.

 

aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti