Okus domaOkus domaOkus doma, inicijativa Dobrodošli, Zagreb 041, Biciklopopravljaona i Gender Task force - Inicijativa za održivi rast primjeri su najuspješnijih inicijativa koje izbjeglicama pružaju direktnu pomoć pri integraciji te promoviraju vrijednosti otvorenosti i solidarnosti.

JRS - Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj zajedno s drugih devet JRS ureda u Europi protekle dvije godine provodi I Get You kampanju s ciljem promoviranja najboljih praksi lokalnih inicijativa za borbu protiv rasizma i ksenofobije prema izbjeglicama.

Širom Europe, građani su otvorili svoja vrata ljudima koji su dolazili u potrazi za sigurnošću i mirom. Iako kruti nacionalni sustavi i politike azila kao i netrepeljivost te strah prema drugom i drukčijem u čestim je slučajevima marginalizirao izbjeglice, čineći ih tako podložnim ksenofobnim i rasističkim utjecajima. Ipak, u devet zemalja EU, uredi JRS-a (Italija, Francuska, Njemačka, Belgija, Španjolska, Portugal, Malta, Rumunjska i Hrvatska)  uspjeli su pronaći i mapirati sveukupno 315 lokalnih inicijativa koji svakodnevno rade na pružanju podrške i integraciji izbjeglica te na njihovom zbližavanju s lokalnim stanovništvom.

U Hrvatskoj smo pronašli i mapirali 14 inicijativa koje su zadovoljile uvjete projekta I Get You te izdvojili pet najuspješnijih s kojima smo proveli opširnije istraživanje razgovarajući s inicijatorima, volonterima i izbjeglicama koji su uključeni u inicijativu.  

Okus doma, inicijativa Dobrodošli, Zagreb 041, Biciklopopravljaona i Gender Task force - Inicijativa za održivi rast primjeri su najuspješnijih inicijativa koje izbjeglicama pružaju direktnu pomoć pri integraciji te promoviraju vrijednosti otvorenosti i solidarnosti.

JRS - Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj zajedno s drugih devet JRS ureda u Europi protekle dvije godine provodi I Get You kampanju s ciljem promoviranja najboljih praksi lokalnih inicijativa za borbu protiv rasizma i ksenofobije prema izbjeglicama.

"Usprkos anti-izbjegličkom narativu koji je prisutan kako u Europi, tako i Hrvatskoj, upravo su ove incijative koje uključuju, podržavaju i integriraju izbjeglice jače neko ikada prije i  zasigurno njihove prakse mogu poslužiti kao smjernice koje trebamo koristit želimo li razvijati kvalitetne integracijske politike. Hrvatska ubrzo treba primiti sirijske izbjeglice iz Turske u sklopu programa preseljanja i trebat će nam još ovakvih lokalnih inicijativa koje će im svakodnevno pružati direktnu podršku", poručio je Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice i dobitnik nagrade Europskog parlamenta Europski građanin.

U sklopu projekta I Get You pokrenuta je i internetska stranica na kojoj su podijeljena svjedočanstva volontera i izbjeglica, opisno izvješće kampanje kao i promotivni video I Get You kampanje u kojem upoznajemo inicijativu Okus doma. Projekt je sufinanciran od strane Europske komisije kroz Program za prava, jednakost i građanstvo.

Okus doma je projekt ekonomskog osnaživanja izbjeglica i osoba migrantskog podrijetla u kojem koz kulinarsku i kulturnu razmjenu izbjeglice pripremaju i poslužuju hranu svoje zemlje podrijetla na lokalnim događajima i susretima. Također, Okus doma osim što izbjeglicama pruža zaposlenje, kroz suradnju s lokalnim školama i drugim ustanovama provodi različite radionice s ciljem približavanja i upoznavanja lokalnog stanovništa s izbjeglicama te promovira susret kao najbolji način za suzbijanja predrasuda prema izbjeglicama.  

Nogometni klub Zagreb 041 je u svojoj izvornoj strukturi nogometni klub, ali s ponosom možemo reći da je to mnogo više od nogometnog kluba, to  je simbol uključivanja. Klub uključuje izbjeglice kao igrače kluba, članove kluba i navijače. Zajedničke snage izbjeglica i lokalnih igrača pobjeđuju ne samo na nogometnom igralištu nego i u borbu protiv rasizma i ksenofobije. 

Biciklopopravljaona je zamišljena kao pružanje prostora, alate i savjeta svima koji žele naučiti i popraviti svoj bicikl, ali i kao mjesto susreta i druženja gdje su svi dobrodošli. Vođeni svojom otvorenošću pozvali su i izbjeglice kako bi zajedničkim snagama popravili stari donirani bicikl i dali mu novu osobnost. Posebna čar same Biciklopopravljane jest što bi izbjeglicama bicikl kojeg su popravili bio i doniran. Kroz ovu godinu Biciklopopravljaona je donirala izbjeglicama više od 80 bicikla.

Inicijativa Dobrodošli okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu. Osnovana je u trenutku izbjegličke krize u Hrvatskoj kao pozitivan građanski odgovor na trenutnu situaciju.

GTF- Inicijativa za održivi rast provela je projekt u kojem su izbjeglice dobile edukaciju iz hrvatkog jezika i obrađivanja drva. U projekt je bila uključenja i lokalna zajednica koje je pružila podršku, educirala izbjeglice te unaprijedila njihovu integraciju.

Ključne riječi: izbjeglice
<
Vezane vijesti