H-Alter
Udruga za zaštitu starog grada Balota na osmrtnici Rovinju piše: S velikim bolom objavljujemo prerani nestanak našeg voljenog grada koji nije uspio preboljeti tešku bolest – hotel Rovinj. Protestiraju protiv rušenja u centru radi gradnje luksuznog hotela.

Na rovinjskim ulicama osvanula je neuobičajena osmrtnica u povodu gradnje novog hotela u povijesnoj urbanoj jezgri na mjestu starog Rovinja, koji će biti srušen. Udruga za zaštitu starog grada Balota na njoj piše: S velikim bolom objavljujemo prerani nestanak našeg voljenog grada Rovinja koji nije uspio preboljeti posljednju tešku bolest – hotel Rovinj.
Ma koliko je Poglavarstvo grada učinilo sve moguće da ga održi u životu, 'ograničeni resursi’ nisu omogućili našem voljenom da preživi. Nama koji ostajemo predstoji časna dužnost da njegov identitet održimo u živom sjećanju... Na kraju je najavljena i komemoracija s potpisivanjem peticije za zaštitu povijesne jezgre za subotu u 10 sati na gradskom trgu.

zan_osmrt_txt.jpg

Da podsjetimo: Stari hotel Rovinj, sagrađen prije 40 godina, kupio je australski povratnik Josip John Brajković. Započeo je adaptaciju bez građevinske dozvole pa su inspektori zaustavili radove. Nakon višegodišnjeg natezanja s Gradom, nađeno je kompromisno rješenje – srušiti stari i na njegovu mjestu podići novi elitni hotel koji će se uklopiti u prepoznatljivu rovinjsku panoramu. Na natječaju su pobijedili ugledni riječki arhitekti Idis Turato i Saša Randić, a njihovo idejno rješenje upravo se nalazi na javnoj raspravi. Ipak, doznali smo da iza osmrtnice stoji mlada arhitektica Ivana Venier i njezina grupa za zaštitu starog grada Balota.
Predviđena gradnja u staklu i betonu nije primjerena karakteristikama stare gradske jezgre. Ono što posebno zabrinjava jest nesklad projekta s naslijeđenim vrijednostima kulturne baštine jer je stari grad Rovinj prije svega prepoznatljiv po svojoj jedinstvenoj organskoj formi i uravnoteženom skladu... Realizacija ovog projekta poremetila bi cjelovitost povijesne matrice starog grada – smatra Ivana Venier, koja je za danas u 10 sati najavila i konferenciju za novinare. S njihovim mišljenjem slaže se i poznati rovinjski arhitekt i zaštitnik starina Bruno Poropat, koji također smatra da predložena interpolacija ni svojom veličinom ni izgledom nije primjerena starom Rovinju.