Deset godina nakon uvođenja Zakona o pravu na pristup informacijama svega 47,5 posto građana zna za njegovo postojanje

Rezultati su to ispitivanja javnog mnijenja koje je za Transparency International Hrvatska provela agencija Promocija Plus. Iako je rezultati i dalje poražavajući, Nikola Kristić iz TIH-a ističe kako su ipak pozitivni budući da posljednjih pet godina postotak građana koji znaju za postojanje Zakona kontinuirano raste. Primjerice, 2007. godine tek je nešto više od četvrtine građana bilo upoznato s njegovim postojanjem.

Rezultati pokazuju da polovica građana koji su upoznati s postojanjem Zakona znaju da imaju pravo tražiti informacije od svih tijela javne vlasti i poduzeća u njihovom vlasništvu, a teme koje ih najviše zanimaju su: financiranje projekata iz proračuna, podaci o socijalnoj skrbi te stanje i održavanje komunalne infrastrukture. No usprkos saznanju, samo 10,8 posto ispitanika je zatražilo informaciju.

"Sve ovo pokazuje da bi tijela javne vlasti u Hrvatskoj trebala uložiti više truda u promociju i provođenje Zakona i uspostaviti uspješniju komunikaciju između vlasti i građana te tako omogućiti uspješnije upravljenje javnim resursima", tvrdi Don Markušić iz TIH-a.

Rezultati su nedvojbeno ukazali i na apatiju među hrvatskim građanima. "Rezultati s jedne strane pokazuju građansko nevjerovanje u postojeći sustav, ali i da se zbog borbe sa svakodnevnicom nemaju vremena baviti traženjem informacija. Ali građani trebaju znati i da bi u intervalima između izbora trebali participirati u politici, a to je moguće uz ovog Zakona", kaže Kristić.

Članovi TIH-a upozorili su i na probleme s kojima su se susreli pri saborskom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Naime, u Povjerenstvo se kandidirao TIH-ov član Zorislav Antun Petrović koji ima dugogodišnji staž u novinarstvu i kao prijašnji predsjednik TIH-a itekako je upoznat s potrebnim znanjima. Njegova kandidatura je odbijena s obrazloženjem da nema dovoljno potrebnog iskustva u struci. TIH je podupro i kandidaturu svoje članice Davorke Budimir, koja je također odbijena, iako je predala istu prijavu kao i u prošlom sazivu Povjerenstva kada je u njega primljena.

Za razliku od tog Povjerenstva, u saborski Odbor za informiranje primjenio je drugačiju praksu pri izboru Ravnatelja HRT-a. "Kako je moguće da dva saborska tijela postupaju različito u istim uvjetima? Argumentacija i utemeljenost trebaju biti uvjet za primanje u tijela, a ne čista formalizacija", zaključio je Kristić.

<
Vezane vijesti