BiH je dobila službeni prijedlog teksta svoje himne: Država ima dušu? Ovo je pokazatelj naopakog poimanja države na našim prostorima: Država je živo biće, a naša je svrha da joj služimo, i ako treba život da joj damo! Od teorije da država treba služiti građaninu nije ostalo mnogo...

Melodija BiH himne dobila je službeni prijedlog teksta. Euforija povodom ovog (ne)bitnog događaja ograničila se isključivo na pripadnike bošnjačkog i "komšićevskog" korpusa. Srbi i Hrvati, kao i u sličnim prilikama poput usvajanja zastave, melodije himne i još koječega, ostali su potpuno nezainteresirani.

Postoji li išta što bi ove dvije konstitutivne populacije animiralo da se osjete pripadnicima Bosne i Hercegovine? Vrlo teško...

Tekst himne dobar je pokazatelj odnosa u BiH. Sve što sluti na državnost, raduje Bošnjake. U nedostatku suštinski važnih odluka, tekst himne postaje događaj prvorazredne političke važnosti. Glupav tekst himne, svoj prvi test past će pri svom prvom intoniranju kada će usta Hrvata i Srba biti čelično zatvorena. Njihovu tišinu neće nadoknaditi ni najglasnije pjevanje Željka Komšića, Gradimira Gojera, Jovana Divjaka i sličnih dilera bosanštine.

Zanimljiva je ta samonametnuta obaveza bošnjačkog naroda da se tekst himne mora imati. Tko to sili Bosnu i Hercegovinu da ima tekst himne? Prirodno je da se usvoji neki tekst koji tradicijski i povijesno zadovoljava formu himne; ali nigdje nije nametnuto kao obavezno da bude tekst. Ipak, tekst će biti usvojen, bez obzira što se Federacija, a i država nalaze pred financijskim kolapsom. Imamo tekst himne.

Tekst himne će vrlo vjerovatno doživjeti sudbinu zastave. Nakaradna i neprirodna, postat će dekor nametnut slovom zakona. A evo i čuvenog teksta, Frankestaina nastalog spajanjem tekstova Benjamina Isovića i Dušana Šestića (Bošnjak & Srbin ispred bošnjačkog i srpskog entiteta):

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam
Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine
Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!

Banalizirajmo:

"Ti si svjetlost duše!" Država ima dušu? Ovo je pokazatelj naopakog poimanja države na našim prostorima: Država je živo biće, a naša je svrha da joj služimo, i ako treba život da joj damo! Od teorije da država treba služiti građaninu nije ostalo mnogo...

"Tebi pripadam" (odnosi se na Bosnu). Ako je već ovdje navedena pripadnost Bosni onda automatski negira pripadnost Hercegovini (i Krajini!?). Također potvrđuje našu pripadnost državi, a ne njenoj pripadnosti nama.

"Divno plavo nebo»" Banalni tekst vrhunac svoje banalnosti doseže u ovoj strofi! Divno plavo nebo! Pjesnička razina učenika petog razreda.

"U srcu su tvoje rijeke". Misli na Hercegovinu. U čijem srcu? Onih koji pjevaju, ili srcu Hercegovine? Srcu Hercegovine kao živog bića ili geografske Hercegovine? Ako misli na Hercegovinu kao živo biće onda se vraćamo na ranije spomenutu poremećenost poimanja države, a ako misli na geografsku Hercegovinu onda se cijeli stih svodi na geografsko objašnjavanje regije Hercegovine.... I na koje rijeke misli? Od ozbiljnih rijeka postoji samo Neretva. Ostalo su skoro potoci...

"Ponosna i slavna" (misli se na Krajinu). Neodoljivo podsjeća na Thompsonove stihove... Otkud uopće Krajina u himni? Krajina se ne nalazi u nazivu države. Usput rečeno, naziv države se nigdje ne spominje.

Ako se Krajina našla u himni, po kojem kriteriju se nije Semberija našla? Isticati jednu regiju ravnopravno sa Hercegovinom i Bosnom nije korektno prema državi, ali i prema ljudima koji ne žive u toj regiji. I kad već famozna komisija smatra Krajinu posebnim tijelom, bilo bi lijepo od njih da odmah razgraniče Krajinu od Bosne, da ne bude zabune, u recimo, Mrkonjić Gradu, da ljudi ne znaju kome pripadaju....

"Idemo u budućnost zajedno"; Ovakvog oblika političke parole u himni vjerovatno nema ni u tekstu sjevernokorejske himne. Prvo što je parola glupa (gluplja od samog teksta svakako), a drugo što je vrlo upitno idemo li u budućnost zajedno (ako se misli na tri konstitutivna naroda...)

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina
<
Vezane vijesti