gunterpauli.pngUčenje o zadrugama i suradnji, društvenom poduzetništvu, plavoj ekonomiji, solidarnoj ekonomiji, lokalnim valutama te poštivanju različitosti i povjerenja u zajednicu samo su neke od tema konferencije o dobroj ekonomiji, koja se treću godinu zaredom održava u Zagrebu.

Treću godinu zaredom u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49, od 31. ožujka do 2. travnja održat će se konferencija o dobroj ekonomiji. Učenje o zadrugama i suradnji, društvenom poduzetništvu, plavoj ekonomiji, solidarnoj ekonomiji, lokalnim valutama te poštivanju različitosti i povjerenja u zajednicu samo su neke od tema konferencije. Pozitivnim pričama koje osnažuju lokalno društvo i primjerima dobre prakse ukazat će se na brojne modele i mogućnosti koji proizlaze iz dobre ekonomije, jer njezina bit je da ne inzistira samo na jednom ispravnom modelu, već da poštiva lokalne specifičnosti i društveni kontekst.

Belgijski autor Gunter Pauli nakon četiri godine dolazi u Zagreb, a ovoga puta kao gost predavač na Trećoj konferenciji o dobroj ekonomiji. Jedan od najpoznatijih svjetskih inovatora upoznat će nas s primjerima Plave ekonomije, a koja se temelji na principima djelovanja i odnosa u prirodi: bez otpada, efikasno, raznoliko, prilagodljivo i uravnoteženo.

Pozitivnim pričama koje osnažuju lokalno društvo i primjerima dobre prakse ukazat će se na brojne modele i mogućnosti koji proizlaze iz dobre ekonomije.

Treća konferencija o dobroj ekonomiji ugostit će i Andera Etxeberria, direktora odjela za komunikaciju Mondragona - najveće svjetske zadruge iz španjolske regije Baskije koja se više od deset godina uspijeva prilagoditi nemilosrdnim uvjetima na tržištu te opstaje negdje na klackanju između zadrugarskih principa djelovanja i odlučivanja te velike poslovne organizacije s oko 75 tisuća zaposlenih. Vodeći stručnjak u svijetu u stvaranju održivih i otpornih poljoprivrednih sustava Mark Shepard odvest će nas na farmu New Forest - jedan od najambicioznijih poljoprivrednih projekata u SAD-u. Mark Shepard je ujedno i član najveće zadruge na svijetu Organic Valley koja okuplja organske proizvođače hrane.

Gost konferencije bit će i Olivier Bertrand, gradski vijećnik Grenoblea i predsjednik gradske vodovodne tvrtke Eaux de Grenoble koji prateći principe koncepata zajedničkih dobara gradsko područje opskrbljuje vodom. Monica Usai, predstavnica međunarodne podružnice talijanske organizacije Libera Terra Mediterraneo približit će nam socijalnu zadrugu koja na zaplijenjenim imanjima mafijaša pokreće proizvodnju pazeći na odgovornost prema okolišu, zaposlenicima i tržištu. Libera svoj rad započinje 1995. godine zbog straha za gubitkom života, a danas okuplja više od tisuću i šest stotina organizacija kojima je cilj sprječavanje širenja mafije u pore društva i lokalnih zajednica.

Treću konferenciju o dobroj ekonomiji posjetit će i Christian Hiß, inovator poduzeća Regionalwert AG, najbolji europski primjer uključivanja građana u podršku stvaranja društvenog poduzeća. Regionalwert AG ima ulogu jačanja lokalne ekološke proizvodnje hrane u prstenu oko grada Freiburga, a najveći ulagači su upravo budući korisnici proizvedene hrane - građani te građani koji su putem crowdfunding kampanje sakupili više od 2 milijuna eura - direktno investiranih u educiranje proizvođača za ekološku proizvodnju hrane, efikasne modele prerađivanja hrane i marketinga za modele prodaje. Do danas je 520 osoba uložilo sredstva kroz sustav međusobne pomoći te je generirano stvaranje šesnaest društvenih poduzeća koja su integrirana u vitalan proizvodno-potrošački lanac kratke opskrbe.

Otvoren dijalog na otvorenim raspravama

U program konferencije uključene su i tri rasprave: Dobra ekonomija u metalskoj industriji - egzotika sa sjevera Hrvatske, Zašto još nemamo etičnu banku i Strategija razvoja društvenog poduzetništva - kako i kamo dalje?

Nabavite svoju ulaznicu!

Treću konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s Platformom za dobru ekonomiju. Ulaznice možete nabaviti putem Entrio sustava i na njihovim prodajnim mjestima. Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna dok ćete dnevnu ulaznicu kupiti po cijeni od 50 kuna. U cijenu ulaznica uključen je prijevod, ručak i kava. Detaljnije informacije o konferenciji možete saznati na internetskim stranicama, Facebook stranici ili na Facebook eventu. Programska satnica bit će objavljena uskoro.

#dobraekonomija podupire kvalitetu života u zajednici, upoznajte ju!

Ključne riječi: dobra ekonomija
<
Vezane vijesti