Foto: HinaFoto: Hina"Ako hrvatski poslodavci i Vlada i dalje budu ustrajno i tragikomično pokušavali konkurentnost na globalnom tržištu postići jeftinom radnom snagom, Hrvatska nema šanse za značajniji oporavak. Samo osjetnim rastom unutrašnje potražnje može se postići održivi ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel povodom objave rezultata istraživanja Europskog sindikalnog instituta.

Prema danas objavljenom istraživanju Europskog sindikalnog instituta (ETUI) Zašto srednja i istočna Europa trebaju veće plaće, u Hrvatskoj produktivnost raste, ali realne plaće padaju. Istraživanje ETUI-a pokazuje kako je u razdoblju  2008.-2015. produktivnost rasla više od realnih plaća (prilagođeno za inflaciju) u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Latviji, Sloveniji i Estoniji, a realne su plaće pale više od produktivnosti u Mađarskoj. U istom razdoblju, konvergencija plaća u Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj u odnosu na Njemačku od 2008. nije se dogodila, dapače – radnici ovih zemalja u odnosu na njemačke danas su u gorem položaju nego 2008. Stručnjak ETUI-a, Bela Galgoczi, povlači usporedbu s njemačkim plaćama jer je Njemačka najveći investicijski i trgovinski partner regije, srednje i istočne Europe.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava kako se radnici u istočnoj Europi iskorištavaju kao jeftina radna snaga te kako nejednakost između europskog istoka i zapada raste umjesto da se smanjuje

 

Za navedenim negativnim trendovima ne zaostaje ni Hrvatska u kojoj su se u istom razdoblju realne plaće smanjile za 1,2 posto, dok je produktivnost rasla 2,9 posto. Uspoređujući hrvatske i njemačke prosječne bruto plaće, hrvatske su u 2008. iznosile 39,2 posto njemačkog prosjeka, a 2015. tek 33,8 posto. Prethodno ukazuje na to kako su i radnici u Hrvatskoj danas u lošijem položaju nego što  su to bili u razdoblju prije recesije.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava kako se radnici u istočnoj Europi iskorištavaju kao jeftina radna snaga te kako nejednakost između europskog istoka i zapada raste umjesto da se smanjuje.

"Jedan od razloga za postojanje sve većih nejednakosti između istoka i zapada unutar EU je činjenica da je kolektivno pregovaranje između sindikata i poslodavaca u srednjoj i istočnoj Europi oslabljeno, dok je ono u Njemačkoj još uvijek snažno. Europska i nacionalna ekonomska politika trebaju poticati kolektivno pregovaranje i tretirati plaće ne samo kao trošak već i kao sredstvo poticanja ekonomske potražnje. Ako radnici imaju više novca, trošit će ga na robe i usluge, što je dobro za biznis, potiče rast i otvara radna mjesta", upozorava konfederalna tajnica ETUC-a Esther Lynch.

<
Vezane vijesti