okrugli_stol_cedim.jpgOdgađao sam svoj odlazak iz Sirije do zadnjeg dana, mislio sam da će rat uskoro biti gotov, rekao je Nader Wacech, posebni gost tribine na Fakultetu političkih znanosti.

U organizaciji Centara za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM), jučer je na Fakultetu političkih znanosti održana tribina te okrugli stol - Izbjeglička kriza i politike izbjegličke zaštite u Europskoj uniji i Hrvatskoj.

Na tribini su svi zainteresirani mogli saznati nešto više o temeljnim pojmovima i politikama azila te izbjegličke zaštite. Na tribini su govorili dr. sc. Drago Župarić Iljić (Institut za migracije i narodnosti), koji je objasnio temeljne pojmove i pitanja izbjegličke zaštite, dr. sc. Vedrana Baričević (CEDIM, Fakultet političkih znanosti) koja je dala pregled europske politike azila i zaštite izbjeglica te mr. sc. Viktor Koska (CEDIM, Fakultet političkih znanosti) koji je govorio o paralelama i različitostima između današnje i izbjegličke krize 1990-ih.

Nakon tribine uslijedio je okrugli stol na kojemu se otvorila rasprava o aktualnom sustavu izbjegličke zaštite u Hrvatskoj. Na okruglom stolu sudjelovali su akteri uključeni u pitanja izbjegličke zaštite u Hrvatskoj (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatski Crveni križ, Centar za mirovne studije i Hrvatski pravni centar). Tu su bili glavni tajnik nekadašnjeg Ureda za izbjeglice i prognanike RH te suradnica Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Srbije. Navedeni gosti govorili su o svojem viđenju aktualne izbjegličke krize i o potrebama, mogućnostima i problemima izbjegličke zaštite u Hrvatskoj i susjedstvu, a poseban gost bio je Nader Wacech iz Sirije koji je govorio o krizi u Siriji i svom iskustvu života u Hrvatskoj.

<
Vezane vijesti