ustavni_sud_wikimedia.jpgSabor je danas većinom glasova odabrao novih deset ustavnih sudaca iako je nekoliko klubova u Saboru, vladajućih i oporbenih, najavilo kako neće podržati imenovanje dijela kandidata.

Glavna zamjerka saborskih zastupnika bila je kako je u Ustavnom sudu previše aktualnih saborskih zastupnika, a premalo sveučilišnih profesora ustavnog prava.

Novi ustavni suci su Marijo Jelušić, Miroslav Šumanović, Branko Brkić, Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Josip Leko, Ingrid Antičević Marinović, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić te Andrej Abramović.

Dobar dio kritika saborskih zastupnika bio je usmjeren na Snježanu Bagić koja je javno priznala da je plagirala rad kolege Teodora Antića, koji se također kandidirao za ustavnog suca, ali nije dobio potporu saborskog odbora.

"U akademskoj zajednici je plagijat najteža stvar koja se može napraviti, a za suce, posebno za suce Ustavnog suda, nedopustivo je da bi se netko mogao prijaviti kao kandidat, da o drugim aspektima ne govorimo", rekao je Milorad Pupovac tijekom saborske rasprave.

Podsjetimo, već nekoliko puta se odgađala sjednica saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te su tek jutros usuglašena mišljenja saborskog odbora oko izbora kandidata za Ustavni sud.

<
Vezane vijesti