ytb-prtscytb-prtscIzdali su nas najviše oni koji su sve napravili da Republika Hrvatska ne bude pravna država nakon "Oluje", niti godinama iza, a pitanje je koliko je i sada. Problem je politika hrvatskog vrha koja je svoje stanovništvo htjela i uspjevala, ovako i onako, protjerati.

Nije primjereno, ako se baviš mirovnim radom u RH,  ovih dana podsjetiti da je Vojno Redarstvena Akcija Oluja 1995. vratila značajan dio teritorija pod okrilje matice zemlje, prekinula prometnu izoliranost sjevera i juga Hrvatske, omogućila mnogim prognanicima povratak svojim kućama. Uspostavila je i ono što se vodi pod "osjećaj ponosa" i snage, dodao bih, koji u Hrvatskoj nije doživljen od početka rata u devedesetima. Nebitno je palim li se ja ili ne na takvu vrstu ponosa, no ne želim ga poricati.

Oluja je svršila s čudnom tvorevinom zvanom Republika Srpska Krajina, koja ne znam kome je donijela dobroga. Etničkim Srbima nije, za Hrvate ne treba ni spominjati. Ostale nije nitko ni pitao.

Danas, kada se pretvaramo da RSK još postoji, da su balvani još na cestama, zaboravljamo da su te tlapnje, Memorandumom usijane glave i kojekakvi "ministri spoljnih poslova RSK" otišli u ropotarnicu povijesti tog kolovoza 1995

Legitimnost vojne akcije toga tipa nije upitna. Zaboravlja se često da je Oluji prethodilo Ljeto 95 u BiH koje prekida vezu Knina i Banja Luke, olakšava pritisak na Bihać i dovodi Knin u poluokruženje.

Ne smiju mirovnjaci analizirati vojne akcije valjda zato jer time gube svoj kredibilitet. Svašta. Ukinuti RSK, pa i vojno (nije moj izbor ali mene nije nitko ni pitao), teško da je bila neka šteta. Pokazati snagu vlastite vojske, pa se malo i šepuriti vojnom podrškom NATO-a u ta vremena, jedva da se može ozbiljnije kritizirati.

Problem nije sama vojno-redarstvena akcija, osim ako nam svima mirovnjaštvo i pacifizam nije toliko u krvi, a svojim  primjerom pokazujemo da nam je nenasilje jedini put. Problem je politika hrvatskog vrha koja je svoje stanovništvo htjela i uspjevala, ovako i onako, protjerati. A kad su jednom bili protjerani, svim načinima im onemogućiti povratak. Srbima, etničkim, ma koliko da su oni ijekavicom govorili (hrvatskim jezikom) i Hrvatska im domovina bila, trebalo je poručiti da konačno odu.

I time bismo se trebali baviti ovih dana.

Ne sramiti se stisnuti ruku braniteljima koji su vojno rješili ono što se mirnim putem nije moglo ili htjelo napraviti.

Trebamo se sramiti nefunkcioniranja vlastite države, tog "pravnog poretka" pod koji je tek nestala RSK vraćena, koji nije tada funkcionirao, i to s namjerom nije.

Nije zaštitio svoje građane baš onda kada je najviše trebao, nakon "Oluje". I tako je politika uprljala "Oluju", možda je to bilo jasno odavno, politike ionako iskorištavaju sve i svakoga.

Kad su  jednom bili protjerani, svim načinima trebalo im je onemogućiti povratak. Srbima, etničkim, ma koliko da su oni ijekavicom govorili (hrvatskim jezikom) i Hrvatska im domovina bila, trebalo je poručiti da konačno odu

I danas, kada se pretvaramo da RSK još postoji, da su balvani još na cestama, zaboravljamo da su te tlapnje, Memorandumom usijane glave i kojekakvi "ministri A spoljnih poslova RSK" otišli u ropotarnicu povijesti tog kolovoza 1995. Mislimo da nam je ćirilica neprijatelj jer nismo spremni pogledati istini u oči.

Izdali su nas "naši". I to ne samo oni koji su krali i palili kuće nakon Oluje jer je to tada bilo društveno poželjno ponašanje. Izdali su nas najviše oni koji su sve napravili da Republika Hrvatska ne bude pravna država nakon Oluje niti godinama iza, a pitanje je koliko je i sada.

Kao što je stanovnike RSK, hrvatske građane, izdalo tadašnje beogradsko rukovodstvo za koje su oni krivo mislili da je "njihovo".

Možda dolazi vrijeme kad će obilježavanje vojnih pobjeda biti lišeno politike. Tada će se o pobjedama samim moći na miru razgovarati znajući da gdje ima pobjeda ima i poraženih. I moći ćemo razlučiti što je to trebalo biti poraženo i koliko jeste uopće, kako bismo mogli na miru slaviti pobjedu.

<
Vezane vijesti