Foto: M.K.Foto: M.K.Prijedlog Obiteljskog zakona u Saboru je prošao prvo čitanje iako je propustio urediti pitanje jednakopravnog postupanja u odnosu na izvanbračne partnere u pitanjima posvojenja djeteta i raznih materijalnih prava, upozorila je danas "Ženska mreža Hrvatske"

Prijedlog Obiteljskog zakona u Saboru je prošao prvo čitanje, ali prilika koju predstavlja novi Zakon da se isprave diskriminatorne odredbe postojećog zakona nije iskorištena, upozorile su danas predstavnice Ženske mreže Hrvatske.

"Diskriminatorna i nepravična rješenja, nikako ne smiju ostati sastavni dio novog Obiteljskog zakona, jer doprinose diskriminaciji u svakodnevnom životu koja se rezultira na vrlo veliki broj ljudi koji žive u vanbračnim zajednicama", naglasile su na današnjoj konferenciji za medije Mirjana Kučer iz udruge Domine, Rada Borić iz Centra za ženske studije te Sanja Bezbradica Jelavić iz Autonomne ženske kuće.

Udruge su predložile da se putem amandmana uvede niz novih odredbi kojima bi se ispravile nelogičnosti kao što su odredba da se izvanbračnim zajednicama ne priznaje pravo na usvajanje djeteta. 

Također, kao osobito problematično su izdvojile područje porezne sfere i drugih materijalnih prava. Tako je istaknut primjer bračnog para koji je nakon 20-godišnje izvanbračne veze odlučio ravnopravno podijeliti imovinu. Međutim, sva imovina je bila prepisana na muškog člana zajednica te je ženi porezna uprava odredila plaćanje visokog poreza za prepisivanje polovice koja joj je pripala na njezino ime ne priznajući im status izvanbračne zajednice. Kako je u Hrvatskoj više od 80 posto imovine upisano na imenima muških članova izvanbračnih i bračnih veza, u većini su slučajeve žene te koje se nađu u ovakvoj situaciji.

"Nepravična i diskriminatorna rješenja generiraju sudske postupke koji će bez sumnje završiti ustavnosudskim odlukama kojima se potvrđuje kršenje ljudskih prava, sve s obzirom na presude Europskog suda za ljudska prava koje su dio unutarnjeg pravnog poretka RH", zaključuju članice Ženske mreže Hrvatske.

<
Vezane vijesti