Smanjivanje najma i otplata duga u beskamatnim ratama za dvije nezavisne knjižare u centru Zagreba i nije neko postignuće za opstanak kulturnih sadržaja u metropoli i razvoj knjige u državi jer je riječ tek o predizbornom zarađivanju poena u marginalnom polju kulture.

Zagrebačke knjižare Jesenski i Turk te Vuković & Runjić izgleda da su barem privremeno spašene od deložacije i sudbine izgona iz gradskog centra, gdje su troškovi najma kreativnim industrijama kao što je knjižarstvo, prevelik uteg za poslovanje.

Izaći u susret dvjema knjižarama ne predstavlja rješenje sveukupnog problema knjižarske industrije u Hrvatskoj i kulturnih politika Grada Zagreba

Uoči izbora, nakon neplaćanja najma u iznosima od 20 i 15 tisuća kuna mjesečno tri mjeseca za redom, Gabriela Krmpotić Kos, ravnateljica KIC-a, koju je izabrala Gradska skupština,  zatražila je njihovu deložaciju. U obranu je promptno stala ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić, a Bandićev pročelnik za kulturu Ivica  Lovrić jučer je ponudio rješenje prema kojem će navedene knjižare dugovanje platiti u ratama bez kamate te će im se odrediti nova, niža cijena najma.

Nekome tko nije upućen u zakulisne igre pred lokalne izbore, nejasne ostaju insinuacije pročelnika Ive Lovrića o namjernom  stvaranju slučaja oko atraktivnih gradskih prostora, kao i njegove tvrdnje o aktivnom radu na rješavanju navedenog problema već godinu dana koje se, eto, ukazalo tek jučer.

No, jedna stvar definitivno je jasna. Ni Gradu, ni Ministarstvu kulture već godinama do nezavisnih knjižara nije stalo. Ministrica Zlatar jučer je, dajući podršku knjižarima pred deložacijom, nabrajala zatvorene knjižare u centru grada, od Prosvjete do međunarodne knjižare u Gundulićevoj. Ako se tome dodaju one propale diljem Hrvatske, poput pulske Castropole ili splitske  Utopije, slika je još bistrija.

Knjižni blok prije par mjeseci ukazao je na niz problema knjižarsko-izdavačke industrije, koja u doba masovnog nečitanja i sveprisutne krize pogađa male izdavače, među kojima je i eksploatacija velikih književnih lanaca putem neplaćanja prodanih knjiga u njihovim trgovinama, jedinim mjestima gdje ovi mogu ponuditi svoje proizvode ukoliko nemaju vlastite prostore, kao što je slučaj s dva navedena primjera. Iz Ministarstva od tada ni odgovora. Niti Ministarstvo sprema program subvencioniranja malih knjižara i/ili izdavača, niti Grad vodi aktivnu politiku dovođenja knjižara u centar grada po povoljnom najmu.

No, izbori su tu i opstanak ovih dviju knjižara, u centru Zagreba, ukoliko nije riječ o spinu iz radionice ravnateljice KIC-a i političkih nomenklatura koje su je postavile, može se zahvaliti jedino datumu i ničemu više.

jesenski_turk_prerad_v.jpg
Ključne riječi: Knjižni blok, knjižarski sustav
< >
Vezane vijesti