Foto: Google Maps<br>Foto: Google Maps
U povodu Međunarodnog dana mira, 21. rujna, Koalicija za REKOM pozvala je sve države nasljednice SFRJ da osnuju regionalnu komisiju za ratne zločine.

U povodu Međunarodnog dana mira, 21. rujna, Koalicija za REKOM ukazuje da vlade u postjugoslavenskim državama imaju obavezu osigurati mir bez straha od izbijanja novog rata i ponavljanja ratnih zločina te izgraditi dobrosusjedske odnose na temelju poštivanja činjenica i osobnog dostojanstva svih žrtava.

REKOM ima potencijal pomoći vladama u ispunjenju tih obaveza pa Koalicija za REKOM poziva sve države, nasljednice nekadašnje SFRJ, da pokrenu postupak osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, počinjenim u razdoblju od 1991. do 2001. godine.

Koalicija za REKOM okuplja 2.050 nevladinih organizacija za ljudska prava, udruge bivših logoraša, izbjeglica, obitelji nestalih, umjetnika, pisaca, pravnika i drugih pojedinaca koji dijele mišljenje da jedino regionalni pristup može osigurati sveobuhvatni povijesni zapis o tome što se dogodilo u prošlosti i na taj način pomoći uspostavljanju održivog i dugotrajnog mira na prostoru nekadašnje SFRJ.

Ključne riječi: rekom
<
Vezane vijesti