Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtsc"Ladislav Ilčić svojim javnim istupima i djelovanjem zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki i gejeva i izbjeglica. Povodom medijskih napisa o mogućem imenovanju Ilčića za savjetnika ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera, izražavamo svoj prosvjed i zabrinutost za ljudska prava u Hrvatskoj", stoji u otvorenom pismu Lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatske.

"Ladislav Ilčić javno proglašava međunarodnopravne dokumente UN-a i Europske unije koji se tiču rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena nepoželjnom 'rodnom ideologijom' i godinama se protivi suvremenom odgoju i obrazovanju temeljenom na znanstvenim postignućima i na pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje", ističe se u pismu.Kontra i ŽMH podsjećaju da Vlada ima obvezu štiti ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili porijeklo

Upozorava se kako se javno djelovanje  Ilčića svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda, pa se može zaključiti da bi njegovo imenovanje za savjetnika Vlade značilo negiranje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova kao službene politike Vlade. 

Kontra i ŽMH podsjećaju da Vlada ima obvezu štiti ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili porijeklo. Republika Hrvatska potpisnica je međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava i mora ih provoditi.

"Djelovanje Ladislava Ilčića u suprotnosti je s ustavnom vrednotom ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki RH. Takvi su stavovi suprotni i međunarodnim konvencijama kojih je Hrvatska obveznica provedbe, prije svega UN 'Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena' (CEDAW, 1979.) te  Rezolucije Vijeća Evrope 1464 (2005) 'Žene i religija u Evropi'. Stoga tražimo od predsjednika Vlade da zaustavi ovo imenovanje i spriječi daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u RH", zaključuje se u pismu.

<
Vezane vijesti