Foto: cirkus.hrFoto: cirkus.hrKao što je i najavljeno na pozivnici predstave Red Room, tvornica Jedinstvo u petak je definitivno bila the hottest place in town. Kako Zagreb ne puca od prekobrojnosti takvih "hot" punktova, sama najava pomalo je zvučala pretenciozno, sve dok ne odsjedite dva sata zakovani u ciklusima malih čuda performerske izvedbe.

Kao što je i najavljeno na pozivnici predstave Red Room, tvornica Jedinstvo u petak je definitivno bila the hottest place in town. Kako Zagreb ne puca od prekobrojnosti takvih "hot" punktova, sama najava pomalo je zvučala pretenciozno, sve dok ne odsjedite dva sata zakovani u ciklusima malih čuda performerske izvedbe.

red_room_2.jpg red_room_2.jpgNazvana hrvatskim cabaretom sa svjetskim pedigreom Red room je svakako pravi izbor za zatvaranje ovogodišnjeg Queer Zagreba jer je sva kvir da kvijerskija ne može biti. Kao i što sam queer propituje, ali nikada ne daje definitivan odgovor, tako se ni ovaj skupni performans ne da ubaciti u ograničene konture žanra. Na trenutke toliko zabavan da postaje naoko komercijalan, pršti šarmom i razigranošću u serijama vrhunskih nastupa cirkuskih akrobata, pretilih drag queenova nevjerovatnog glasa ili dame čeličnih grudi. Samo dokaz da se ljepota može prezentirati na najneubičajnije, bar u konvencionalnom značenju, "ružne" načine. Za potrebe ljepote tako je prostor tvornice pretvoren u noćni klub ugođaja pariških red light četvrti Pigalla i Montmartrea, uz privilegiju da vas za šankom poslužuje sam redatelj predstave. A redatelj je Ivan Kralj, čovjek u tridesetima, koji je dosad stigao biti novinar, osnivač festivala cirkusa, i najnovije, redatelj.

Okupio je tako svu silu vrhunskih stranih izvođača uz domaću deliciju u obliku utjelovljenja premijerke mile nam palanke, Žandarke Kosor, koja je napokon u karikaturalnoj izvedbi glumice Marijane Perinić dobila svoj realan prikaz u burleski. Žena poznata po odličnom poznavanju engleskog jezika,  odana partijske službenice galopirajućeg ega, odnosno načelnica male zemlje na rubu bankrota. Odličan "klipić" za predstavljanje žene poznate po dobrom pozvanju engleskog jezika.

Da bi sve imalo cjelinu forme cabaretom ravna, do boli iritantantna, američka fitnes trenerica, stereotipno ukazana u white trash izdanju spasiteljice tijela i uma. U bijeloj trenirci, načičkana svjetlećom bižuterijom i onim najboljim što posjeduje-istreniranom čvrstom guzom, Beatrix odnosno Jenifur, cijelo vrijeme održava blagu razinu neugode da će vas možda staviti u spot light stand-up komedije i uvući u konzumerističko ludilo zvano opsjednutost mršavim, čvrstim, izgladnjelim tijelima.


red_room.jpg red_room.jpg

Plava, i svemu unatoč, pametna Beatrix možda ne zna da se sinoć nije nalazila u Sarajevu ili Bliskom istoku, ali je publika u Crvenoj sobi je makar osjetila koliko vas umjetnost može prebaciti preko geografskih i svih ostalih ograničenja bivanja na toliko omalovažavanoj periferiji Europe.

Izvedbu i svu galeriju pojavom i vještinom iznimnih likova možete još stići vidjeti danas, a Queer festival zatvara svoja vrata do sljedeće godine kada će Zagreb opet postati kvirast, šarmantan i propitujuć, kao i zadnjih, sad već devet godina.

http://www.cirkus.hr/?p=747