Foto: WikimediaFoto: WikimediaUdruga Roda izražava veliku zabrinutost zbog izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića nakon sjednice Vlade na Hvaru 26. listopada. Na upit novinara vezan uz inspekcijski nadzor koji je poslan hrvatskim bolnicama, ministar je odgovorio: "Sto puta sam rekao, zakon je jednak za sve, treba analizirati i vidjeti. Gdje god postoji krivica, treba sankcionirati. Kao i one koji su prijavljivali ljude koji nisu počinili pogreške."

Podsjećaju da su sve prijave koje je udruga Roda primila i objavila anonimne, bez podataka koje mogu identificirati osobe koje su te priče i napisale, kao i na to da Zakon o zaštiti prava pacijenata jamči pacijentima pravo na pritužbu i zaštitu. Također, političari - a posebice saborska zastupnica čiju slobodu govora štiti institut saborskog imuniteta - i udruge i novinari, imaju zakonsko pravo u javnosti iznositi informacije i tvrdnje u svrhu obrane nekog prava i zaštite javnog interesa, bez straha da će ih se zbog toga sankcionirati. "Radi se o temeljnim demokratskim standardima naše države koje bi svaki ministar u hrvatskoj Vladi trebao biti u stanju razumjeti i poštovati", poručuju iz udruge.Ova izjava ukazuje na to da ministru nije u prvom planu sistemsko rješavanje ogromnog problema na koji je ukazalo tisuće žena, i to tako da se detektiraju i otklone slabe karike u sustavu

"Stoga nam je jasno da je ministar tom izjavom imao namjeru zastrašiti, a time i spriječiti građanke i građane, ali i udruge koje zastupaju njihove interese, da se u budućnosti aktivno založe za svoja prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu putem prijave nepravilnosti i javnog dijaloga sa zdravstvenim institucijama"; stoji u priopćenju udruge RODA.

Smatraju da je ministrova najava da će se sankcionirati žene koje su prijavljivale svoja traumatična iskustva u akciji #PrekinimoŠutnju vrlo opasna - ona predstavlja grubo kršenje prava pacijentica da prijave nepravilnosti i nejednakosti u liječenju i to u društvenom ambijentu gdje je povjerenje građana u mogućnost dobivanja pravne zaštite u odnosu na zdravstveni sustav i tako izuzetno nisko.

Pritom je ovaj opasan presedan u zdravstvu jedinstven - u drugim sektorima, kod anonimnih prijava nepravilnosti, poput prijave neizdavanja računa, ili prijava prekršaja u prometu, nigdje se ne traži odgovornost prijavitelja u slučaju da se nakon istrage ne ustanove nepravilnosti.

Ova izjava ukazuje na to da ministru nije u prvom planu sistemsko rješavanje ogromnog problema na koji je ukazalo tisuće žena, i to tako da se detektiraju i otklone slabe karike u sustavu. Rješavanje ovog problema zahtijeva kompetentno upravljanje zdravstvenim sustavom, naglašavaju iz udruge RODA.

Ključne riječi: zdravstvo, hrvatska vlada, RODA
<
Vezane vijesti