Foto: L.R.Foto: L.R.''Zavladala je atmosfera straha, pri čemu političke elite računaju na efekt otupljivanja, ali mi ne smijemo posustati. Ova vlast nema nikakav demokratski legitimitet da kreira kulturnu politiku, a ovakvoj kulturnoj politici u Europi nema pandana. Stvaraju se tendencije da Hrvatska utone u totalitarizam'', rekao je danas Ivica Buljan na konferenciji inicijative Kulturnjaci 2016.

Inicijativa Kulturnjaci 2016 danas je u Hrvatskom novinarskom domu organizirala konferenciju za medije kojom su javnosti nastojali pojasniti svoj zahtjev za smjenom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, te obavijestiti o daljnjim koracima koje planiraju poduzeti.Dunja Vejzović: "Nijedan totalitarizam dosad nije uništio umjetnost pa neće ni ovaj"

Urša Raukar, Zvonimir Jurić, Naima Balić, Dunja Vejzović i Ivica Buljan su u ime inicijative iznijeli niz razloga svojeg nezadovoljstva i zabrinutosti smjerom kojim ide hrvatska kultura. Raukar je za početak istaknula kako vlada očito nema sluha za dijalog s kulturnjacima.

"Inicijativa je u samoorganizaciji krenula u prikupljanje potpisa za smjenu ministra Hasanbegovića. Potpise smo prvo urudžbirali pred Vladom još 4. veljače, ali odgovor nismo dobili. Također, potpise i želju za razgovorom smo uputili i premijeru Oreškoviću, ali ni on nam još nije odgovorio'", rekla je Raukar, te dodala kako inicijativa ostaje pri svom zahtjevu jer se ministar drži ekstremističkih političkih stavova koji nisu mladenački ispadi.

'"Vidimo po suvremenim intervjuima i nastupima kako ministar veliča kolaboratore Handžar divizije, te istovremeno omalovažava antifašizam, pri čemu je nedavno rekao da je Domovinski rat jedini u kojem je Hrvatska izašla kao pobjednik. Bilo kakva revizija NDH je neprihvatljiva", napomenula je Raukar.

Urša Raukar: "Vlada očito nema sluha za dijalog s kulturnjacima" Urša Raukar: "Vlada očito nema sluha za dijalog s kulturnjacima"

Iako se ministar žali na medijski linč, Raukar smatra kako je atmosferu linča pokrenuo upravo on sam. "Ministrov diskurs je neprihvatljiv. Započeo je linč i harangu na cijeli korpus kulturnjaka, što se vidi po medijskom tretmanu kulturnjaka kao 'uhljeba' i prijetećim pismima koje dobivamo na kućne adrese'", upozorila je Raukar.

Dunja Vejzović rekla je da kulturnjaci uživaju podršku i solidarnost od strane kulturnih djelatnika u inozemstvu, te kako mnogi potpisnici imaju reputaciju u Europi i svijetu. Pozvala je na zajedništvo i dijalog.

"Istomišljenike pozivamo da nam se pridruže, a neistomišljenike na javnu raspravu na okruglim stolovima. Treba istupiti, a ne šaptati što su neki već počeli", kazala je Vejzović te dodala kako nijedan totalitarizam dosad nije uništio umjetnost pa neće ni ovaj.

Naima Balić smatra kako Hasanbegović još nije raščistio s Drugim svjetskim ratom, te kako hrvatska kultura ne počinje 1990. godine. ''Kako je rekao i Šime Šimatović, temelji hrvatske kulture leže u Kongresu kulturnih radnika koje je održano u Topuskom 1944. Tamo su bili Edo Murtić, Ivan Supek, Zlatko Prica, Vladimir Nazor i mnogi drugi'', rekla je Balić.Inicijativa ostaje pri svom zahtjevu jer se ministar drži ekstremističkih političkih stavova koji nisu mladenački ispadi

Upozorila je i na neprihvatljivost tretmana kulture kao robe na tržištu, rekavši kako kultura nije trošak i ne smije podlijegati kriterijima tržišnih zakona. 

Ivica Buljan upozorio je na sijanje straha od strane vladajuće političke elite. ''Zavladala je atmosfera straha, pri čemu političke elite računaju na efekt otupljivanja, ali mi ne smijemo posustati. Ova vlast nema nikakav demokratski legitimitet da kreira kulturnu politiku, a ovakvoj kulturnoj politici u Europi nema pandana. Stvaraju se tendencije da Hrvatska utone u totalitarizam'', smatra Buljan.

Kulturnjaci su izvijestili kako je peticiju za smjenom ministra Hasanbegovića dosad potpisalo tri tisuće domaćih, te 500 inozemnih kulturnih radnika.

Za kraj, pozvali su javnost na protestnu tribinu Zašto smo potpisali koja će se održati u Hrvatskom novinarskom domu u utorak, 1. ožujka u 18 sati. To će biti samo uvod u niz tematskih tribina i protesta kojima Kulturnjaci 2016 planiraju nastaviti svoju odlučnu borbu za smjenu ministra Hasanbegovića.

<
Vezane vijesti