Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Izgleda da nema toga što Vlada neće učiniti u svrhu realizacije projekta LNG terminala na Krku, a kojeg će platiti porezni obveznici bez obzira na njegovu očiglednu neisplativost i štetnost", priopćili su iz Zelene akcije povodom jučerašnje odluke o sufinanciranju plutajućeg LNG terminala u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura, i to iz državnog proračuna.

Dodatno, HEP i Plinacro, kao suvlasnici tvrtke LNG Hrvatska d.o.o., snosit će trošak od 32,6 milijuna eura, što znači da će država financirati ovaj projekt s oko milijardu kuna.

"Vlada RH ponovno donosi važne odluke daleko od očiju građana i građanki, a posebno lokalne i regionalne zajednice. Nažalost se obistinilo Četiri koncesijska bloka za istraživanje na kopnu protežu se od Karlovca do Metkovića te obuhvaćaju Liku, Gorski Kotar, Dalmacijuono na što smo upozoravali, a to je da će teret ovog štetnog i neisplativog projekta pasti na leđa građana i građanki", izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije, voditeljica kampanje Kontra LNG-a.

Podsjetimo, udruge Zelena akcija i Zelena Istra su u svibnju prošle godine uputile tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o prihvatljivosti zahvata plutajućeg LNG terminala za okoliš. Prvo ročište na sudu održano je u studenom. "Nedopustivo je da se ovakve odluke, kao i najave ministra Ćorića o skorašnjem početku realizacije projekta donose dok je sudski proces još uvijek u tijeku. Ovakvo nešto bi se moglo protumačiti kao utjecaj na pravosuđe jer se unaprijed pretpostavlja kakva će biti odluka suda", komentirala je Mileta.

Dodatno, najave ministra Ćorića o početku radova u ožujku ove godine prejudiciraju odluku Europske komisije o odobrenju državne potpore za Tomac:"Sva daljnja ulaganja u fosilnu infrastrukturu su neisplativa, protivna Pariškom sporazumu i vode nas u još veći klimatski kaos"ovaj projekt. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike se obvezalo ishoditi potrebne suglasnosti u roku od šest mjeseci, a prije isplate sredstava. "Čini se kako određeni članovi Vlade imaju vidovnjačke sposobnosti s obzirom da najavljuju početak radova bez obzira što potrebne procedure još nisu završene", dodala je Mileta.

Na istoj je sjednici Vlada dala zeleno svjetlo novim natječajima za istraživanja nafte i plina na kopnu. Nakon Slavonije, Podravine, Banije i ostatka sjeverne Hrvatske, Vlada je ovom odlukom "poklonila" i ostatak teritorija Hrvatske naftnim kompanijama. Četiri koncesijska bloka za istraživanje na kopnu protežu se od Karlovca do Metkovića te obuhvaćaju Liku, Gorski Kotar, Dalmaciju. Neka od tih područja - Velebit, Mosor, Dinara i Biokovo - najbogatija su izvorima pitke vode, rijekama te bioraznolikošću.

"Nadamo se kako će se građani i građanke glasno usprotiviti novim istraživanjima nafte i plina, kao što su to učinili i tijekom kampanje S.O.S. za Jadran. Sva daljnja ulaganja u fosilnu infrastrukturu su neisplativa, protivna Pariškom sporazumu i vode nas u još veći klimatski kaos", zaključio je Luka Tomac, voditelj Programa klimatskih promjena u Zelenoj akciji.

<
Vezane vijesti