Foto: I.P.Foto: I.P.Prošlo je već gotovo 50 dana od kada se obitelj djevojčice Madine, poginule pod naletom vlaka nakon protjerivanja iz Hrvatske, nalazi u detenciji bez mogućnosti kontakta sa svojom izabranom odvjetnicom, ali i predstavnicima organizacije civilnog društva. MUP nastavlja s pritiscima prema odvjetnicima koji štite prava izbjeglica, kao i prema organizacijama koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava 6. travnja žurno je dostavio odvjetnici obitelji odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje obitelj neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju. Ova privremena mjera Prošli tjedan u Saboru je na rasporedu bila plenarna rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Osim što se saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o tome nije očitovao, provedeno e-savjetovanje rezultiralo je odbijanjem svih prijedloga amandmana zainteresirane javnostpodrazumijeva da MUP odmah mora obitelji omogućiti slobodu kretanja i pokazatelj je kako i sam Sud uviđa moguće nepravilnosti u postupanju policije prema obitelji poginule Madine.

Navedeno je da se radi o ustanovi zatvorenog – zatvorskog tipa, a obitelj sa jedanaestoro djece se tamo nalazi raspoređena u tri prostorije bez mogućnosti međusobnog viđanja i kontakta osim za vrijeme obroka, bez dostatnih objašnjenja i sa namjernim onemogućavanjem bilo kakvog kontakata s ovlaštenim pružateljima pravne pomoći i uz snažnu policijsku prisutnost. 

Unatoč svemu tome, obitelj je i dalje u detenciji. MUP istovremeno nastavlja s pritiscima prema odvjetnicima koji štite prava izbjeglica, kao i prema aktivistima i aktivistkinjama organizacija koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama.

Prošli tjedan u Saboru je na rasporedu bila plenarna rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Osim što se saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o tome nije očitovao, provedeno e-savjetovanje rezultiralo je odbijanjem svih prijedloga amandmana zainteresirane javnosti, kako upozoravaju iz Centra za mirovne studije.

S obzirom na to da predložena zakonodavna rješenja ne nude jamstva strancima iz međunarodnog i EU prava, nužno je obratiti pozornost barem na neke od prijedloga amandmana, primjerice nemogućnost stranca da sazna razloge zbog kojega ga RH proglašava sigurnosnom prijetnjom. Cijeli prijedlog amandmana pogledajte ovdje.Europski sud za ljudska prava 6. travnja žurno je dostavio odvjetnici obitelji odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje obitelj neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju

Kriminalizacija solidarnosti, ali i samih izbjeglica sve je prisutnija realnost u mnogim državama članicama EU. Mađarski aktivisti upozorili su na radikalne promjene koje su se dogodile u posljednjih nekoliko godina, a koje su njima, kao i mnogim drugima koji žele pružiti podršku izbjeglicama skoro pa u potpunosti onemogućile djelovanje.

Skoro svi tražitelji međunarodne zaštite nalaze se u detenciji te im je nemoguće pristupiti dok se u isto vrijeme prostor za djelovanje civilnog društva i nezavisnih medija znatno suzio. Oni koji se suprotstave ovakvim postupcima države, riskiraju da postanu mete državno sponzoriranih kampanja punih mržnje naspram onih koji podržavaju izbjeglice te samih izbjeglica.

U svom je nedavnom izvješćMichel Forst, specijalni izvjestitelj UN-a o stanju osoba koje štite ljudska prava, izjavio kako se osobe koje štite prava izbjeglica suočavaju se s posebno teškim preprekama u radu, uglavnom zbog ograničenja pristupa ljudima, kriminalizacije i stigmatizacije.

<
Vezane vijesti