Foto: CC 350.orgFoto: CC 350.orgBiciklirati preko Poljske i Bjelorusije do Baltika i putem posjećivati aktivističke kampove i organske farme, u Grčkoj se družiti s ljudima koji vjeruju u svijet bez granica, u Austriji isprobavati život na anarhistički način bez dominacije, u Njemačkoj ili Budimpešti učiti o drugačijoj ekonomiji - odrastu... H-Alter i ove godine donosi pregled aktivističkih kampova i drugih događanja po Europi na kojima možete provesti ljeto baveći se ozbiljnim i manje ozbiljnim temama.

Ecotopia Biketour: Biciklom od Poljske preko Bjelorusije do Baltika 

Pregled počinjemo s poslasticom za sve ljubitelje najodrživijeg prijevoznog sredstva - bicikla. Ecotopia Biketour je privremena mobilna putujuća zajednica gdje članovi jedan od drugog uče živjeti svjesno svoga okoliša i putem pružaju podršku raznim okolišnim i društvenim borbama. Ovogodišnja biciklistička karavana krenula je 14. lipnja iz Varšave, a vozi se sve do 10. rujna i estonskog Tallina. Turi se možete pridružiti na bilo kojem dijelu puta. Treba vam bicikl i šator, a plaća se samo participacija za hranu.

biketour.png

Queeristan: Autonomni festival za radikalne queer politike u Amsterdamu od 6. do 10. srpnja  

Queeristan je DIY festival koji se bavi istraživanjem roda, seksualnosti i identiteta u autonomnom prostoru koji izbjegava kapitalizam, komercijalizaciju, heteronormativnost, rasizam, seksizam i transfobiju, najavljuju organizatori. Festival se u Amsterdamu održava od 2010., a nastao je kao reakcija na "manjak svijesti mainstream gay i lezbijske kulture o političkim i društvenim borbama". Program će se održavati od 6. do 10. srpnja i to na engleskom jeziku.

No Border kamp u Grčkoj od 15. do 24. srpnja

Svijet bez granica ove će se godine promišljati u grčkom Solunu od 15. do 24. srpnja. Solun je izabran za lokaciju kampa jer se taj grad zbog svoje lokacije našao u središtu sukoba između slobode kretanja i kontrole migracije. U Solunu i sjevernoj Grčkoj nalaze se brojni prihvatni i deportacijski centri, ali upravo je na ovom području niknuo i velik broj inicijativa koje pomažu izbjeglicama. "Vjerujemo da se susreti i brobe trebju ohrabrivati, poprimiti trajnije i čvršće strukture i ponovo aktivirati radost druženja i dijeljenja", kažu organizatori.

noborder.jpg

Rainbow Gathering u Alpama od 2. kolovoza do 1. rujna

Dugino pleme od mladog mjeseca 2. srpnja do do mladog mjeseca 1. rujna boravi u Liechtensteinu. Rainbow skupovi su privremene zajednice, održavaju se uvijek u prirodi, prakticiraju se ideje mira, ljubavi, harmonije, slobode, kao alternativa konzumerizmu i kapitalizmu i tko zna čemu još. Ako vam vuče na hipije i 60-te godine, niste u zabludi, prvi je skup održan zapravo 1972. u Coloradu. Ovo je okupljanje slobodno za sve i totalno nekomercijalno. 

Anarhistički ljetni kamp u Austriji od 12. do 21. kolovoza

Alternativno društvo slobodno od dominacije ne može se naučiti iz knjiga već treba biti isprobano u stvarnom životu, kažu organizatori ovog kampa koji se održava na farmi na sjeveru Austrije. Namjera je stvoriti mrežu za suradnju i akcije koja će trajati i nakon kampa. "Ne trebate biti dio političke scene ni poznavati teoriju da biste sudjelovali. Svatko tko se identificira s emancipatorskim i antiautoritarnim idejama je dobrodošao", pozivaju organizatori na kamp koji će osim radionica i rasprava uključivati i zajedničko kuhanje, čišćenje i ostale zadatke.

asummercamp.jpg

Cyclocamp 2016. u Austriji od 15. do 21. kolovoza

Biciklistički entuzijasti i aktivisti, predstavnici raznih europskih biciklopopravljaona i drugih biciklističkih kolektiva okupit će se u austrijskom St. Poltenu od 15. do 21. kolovoza. Očekujte radionice popravljanja bicikala, izgradnje teretnih bicikala, razgovore o tome kako bicikli mogu spasiti svijet, kritične mase, kuhanje, kampiranje… 

Earth First! Summer Gathering u Engleskoj

Okupljanja Earth First! pokreta organiziraju se svakoga ljeta kako bi pripadnici radikalno ekološkog pokreta mogli izmjenjivati vještine i planirati daljnje akcije. Svatko tko je zainteresiran za direktnu akciju u vezi okoliša može sudjelovati. Potrebno je samo ponijeti šator i vreću za spavanje. Kamp će se održati od 17. do 22. kolovoza u Northamptonshireu.

Klimatski kamp i degrowth ljetna škola u Njemačkoj od 19. do 29. kolovoza 

Već tradicionalno u dolini rijeke Rajne, u sjeni nekoliko otvorenih rudnika lignita, održava se klimatski kamp, ove godine od od 19. do 29. kolovoza. Ovo je područje izabrano za aktivistički kamp jer je riječ o jednom od najvećih izvora štetnih emisija u Europi, a upravo zaustavljanje eksploatacije lignita njemački aktivisti smatraju jednim od najvažnijih koraka prema ekološkoj i energetskoj transformaciji. U sklopu kampa bit će održana i ljetna škola o degrowthu koja se ove godine, osim na analizu trenutnih političkih kretanja, fokusira i na praktične vještine, primjerice kako sagraditi vjetroturbinu.

cropped_klimacampheader2016neu2.png

Tramprennen 2016. do Bugarske

Ovogodišnje se natjecanje u autostopiranju održava od 19. kolovoza do 3. rujna. Cilj je selo Tsigov Chark u bugarskim planinama Rila, a možete birati između čak osam mogućih puteva do tamo. Cilj nije međutim samo u dolasku u Bugarsku već će i ove godine autostoperi skupljati sredstva za dvije organizacije koje se bave pravom na vodu i izbjeglicama, ProAsyl i Viva con Agua. "Cilj Tramprennena je uvijek bio promovirati slobodu kretanja za sve i solidarnost među ljudima", objašnjavaju organizatori. 

Zelena akademija od 20. do 26. kolovoza na Visu

Peto izdanje Zelene akademije na otoku Visu, koju organizira Institut za političku ekologiju s partnerima, nastavlja s radom u tri tematska bloka, zajednička dobra, odrast i klimatska pravda, ali će se velik dio programa baviti i aktualnim pitanjima suspenzije demokracije, jačanja društvenih pokreta, razvojem novih ekonomskih alternativa. Neka od poznatih imena koji dolaze na Vis uključuju Joan Martinez Allier, Michaela Bauwensa, Dereka Walla, Ulricha Branda, Barb Jacobson, Hillary Wainwright, Zoltana Pogatsu i Renate Avila. Akademija se održava od 20. do 26. kolovoza, a rok za prijave je 10. srpnja. 

akademija_copy98622.png

5. međunarodna degrowth konferencija u Budimpešti od 30. kolovoza do 3. rujna

Između 30. kolovoza i 3. rujna Budimpešta će ugostiti dva paralelna događaja na temu degrowtha - odrasta, Petu međunarodnu konferenciju o odrastu i Tjedan odrasta. Dok će se konferencija fokusirati na rasprave između istraživača, znanstvenika, aktivista i praktičara o njihovim istraživanjima i degrowth aktivnostima, Tjedan odrasta će se proširiti po cijelom gradu s brojnim javnim raspravama, izložbama, performansima i praktičnim radionicama.  

degrowthbudapest.png
aem_copy81468.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: aktivizam, ekološki aktivizam
<
Vezane vijesti