pozar_1.jpgU petak, 1. prosinca, od 10.00 do 13.00 sati, u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu, Dioklecijanova ul. 7, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira regionalni forum za raspravu na temu Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: odgovor Europske unije i Europski fond solidarnosti.

Uvodnim izlaganjem forum će otvoriti gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara. 

Kakvi su klimatski trendovi i predviđanja za Hrvatsku i područje Mediterana? Kakav je proces dobivanja sredstava iz Europskog fonda za solidarnost? Koji su koraci sanacije štete prouzrokovane požarima i poplavama u Hrvatskoj?

Na ta, ali i mnoga druga pitanja odgovarat će i raspravljati hrvatske zastupnice i zastupnik u Europskom parlamentu Dubravka ŠuicaIvica Tolić i Željana Zovko te Ivica Vilibić, klimatolog iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, kao i Anđelka Toto-Ormuž iz europske udruge Fire Safe Europe.

Poseban uvid u ovogodišnje razmjere prirodnih katastrofa u Dalmaciji pružit će predstavnici najteže pogođenih županija - Splitsko-dalmatinske i Zadarske, kao i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. U forumu za raspravu sudjelovat će i Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Đordana Barbarić iz inicijative građana Split gori te Karmen Maričić kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, krovnog izvršnog tijela zaduženog za aktivaciju Europskog fonda solidarnosti na nacionalnoj razini.

Forum za raspravu moderirat će Damira Gregoret Bobić, novinarka RTL Televizije, te Branimir Zekić, novinar Hrvatske radiotelevizije.