Foto: AKFoto: AK"Na Međunarodni dan migranata, sirenama na brodovima Jadrolinije i spuštanjem zastava na pola koplja, kao i trubljenjem na Markovom trgu, želimo izraziti sućut s obiteljima stradalih i solidarnost sa svima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove", rekla je Julija Kranjec iz inicijative Dobrodošli na današnjoj prosvjednoj akciji.

Današnjom simboličnom, prosvjednom akcijom, aktivisti i aktivistkinje inicijative Dobrodošli željeli su upozoriti na pogibeljnost trenutnih politika Europske unije prema azilu i migracijama i poručiti kako je krajnje vrijeme za jedinstveni odgovor Europe koji će biti utemeljen na poštivanju ljudskog života i otvorenosti za sve one kojima je sigurnost potrebna.

"U posljednja četiri mjeseca, nakon što je Mađarska objavila podizanje žice, možemo danas vidjeti da takva žica postoji na granici sa Slovenijom i u Austriji. U tom periodu europski čelnici održali su niz sastanaka čije rezultate možemo danas pratiti u smanjenju broja izbjeglica
koje uspijevaju prijeći granice EU, kao i u zadržavanju sve većeg broja ljudi u Turskoj. Prema izvješćima pojedinih međunarodnih organizacija vidimo da se izbjeglicama u Turskoj uvelike krše ljudska prava", istaknula je Julija Kranjec.

Krajnje je vrijeme za jedinstveni odgovor Europe koji će biti utemeljen na poštivanju ljudskog života i otvorenosti za sve one kojima je sigurnost potrebnaUz kršenje ljudskih prava naglasila je sramotnu praksu segregacije izbjeglica po nacionalnosti, koja nije humana, a ni zakonita. Također je istaknula kako su dosadašnji odgovori EU bili usmjereni na isključivanje, kontrolu i vraćanje izbjeglica, a smatra Kranjec, upravo bi trebali biti usmjereni na uključivanje, osiguranje sigurnih i legalnih puteva jer se jedino tako mogu prevenirati tragedije.

Kranjec se osvrnula na jučerašnji sastanak europskih čelnika u Bruxellesu gdje su predložene veće mjere, odnosno restrukturiranje agencije FRONTEX u snažniju graničnu i obalnu stražu s većim ovlastima, ali i s većim budžetom. Djelatnost FRONTEX-a, kao i do sada, biti će usmjerena na zaštitu granica, a ne ljudskih života.

"Sigurnost utočišta je sve neizvjesnija, a sigurnost granica sve veća", rekla je Kranjec. 

Slične akcije održale su se u Austriji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj i Tunisu kojima su građani i građanke poručili kako žele sigurnu, solidarnu Europu. Također, iz inicijative Dobrodošli pozvali su na sutrašnji prosvjed Protiv žice koji će se održati u 11 sati na graničnom prijelazu Lucija/Brezovica te u 14 sati na graničnom prijelazu Dragonja/Kaštel.

<
Vezane vijesti