H-Alter
Foto: HinaFoto: HinaGONG osuđuje tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini kojom se duboko narušava povjerenje građana u državne institucije i politiku općenito. GONG poziva da se uz žurno utvrđivanje kaznene odgovornosti bivšeg visokog Vladinog dužnosnika Tomislava Sauche, dodatno utvrdi politička odgovornost unutar SDP-a. Očekuju da se Tomislav Saucha hitno (samo)isključi iz političkog i stranačkog života, a daljnja istraga utvrdi gdje je novac završio.

"Postavlja se pitanje na koji su to način vođeni poslovni procesi unutar Vlade Zorana Milanovića od kojeg očekujemo da preuzme moralnu i političku odgovornosti. Zapanjujuće je da se malverzacije nisu otkrile skoro godinu i pol od trenutka kada su se dogodile, što ukazuje na Korupcija prožima hrvatsko društveno tkivo, političke procese i državne strukturepotpuni krah sustava unutarnje kontrole u samom vrhu Vlade. Postavlja se i pitanje čime se uopće bavi Vladin Ured za unutarnju reviziju, jer je očito da se u dovoljnoj mjeri ne bavi 'poslovima unutarnje revizije u uredima i drugim stručnim službama Vlade'", stoji u priopćenju GONG-a.

GONG već godinama upozorava da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zbog odsustva političke volje prestala smislena i učinkovita prevencija i borba protiv korupcije. Korupcija prožima hrvatsko društveno tkivo, političke procese i državne strukture. Političke elite moraju biti svjesne urušavanja povjerenja građana u politički sustav i političke aktere što može imati nesagledive posljedice na daljnji razvoj demokracije.

Ključne riječi: GONG, SDP, Zoran Milanović, korupcija
<
Vezane vijesti