H-Alter
Foto: Kula smrtiFoto: Kula smrtiU petak i subotu 25. i 26. listopada na Akademiji dramske umjetnosti (scena F22, Frankopanska 22) odvija se program Mnemosyne : : Jasenovac na filmu. Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka, i Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta Mnemosyne.

Sonja Leboš će ukratko predstaviti projekt Mnemosyne, dok će Ana Kršinić-Lozica dati kratak pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija te teme u drugim medijima.

U subotu je na programu radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima na koje se prošlost jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu, o značenjskim odnosima između prošlosti i sadašnjosti odnosno različitim režimima povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru, društvenom prostoru filmskog prezenta i performativnim aspektima filma.

Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu. Obrađivati će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih.

Program će se zaokružiti tribinom pod nazivom Dokument, film, povijest na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova Jasenovac, 1966. i Jasenovački memento, 2015.) i Dado Ćosić, glumac (Eichmann u Jerusalemu, Zagrebačko kazalište mladih, 2019).

Cijeli program je otvoren za javnost i besplatan, a organizatori mole zainteresirane da se prijave samo za radionički dio (također je besplatan), na e-mail udrugaiii@gmail.com do 24.10. u ponoć, kako bi se na vrijeme pripremila dovoljna količina pomoćnog materijala.

Više informacija pronađite ovdje.