Osim toga, Milanovićeva vlada još uvijek nije donijela Uredbu o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, čime je prekršila zakon

Na pomolu je još jedan veliki korupcijski skandal. Na netransparentan način, mimo javnog natječaja, Ministarstvo obrane potrošilo je gotovo 500 milijuna kuna poreznih obveznika.

Kako bez natječaja potrošiti toliko novca? Odgovor na to najbolje zna vojska. Upravo je toliko u sedam godina potrošeno za prijevoz vojnika i službenika na posao. Angažirani su deseci privatnih prijevoznika, a posao je dogovaran bez zakonom propisane procedure.

Novi ministar obrane Ante Kotromanović proveo je natječaj i, kaže, uštedio milijun i pol kuna. Ne zna zašto njegovi prethodnici to nisu radili.

Može se postaviti pitanje kako MORH i HV uopće mogu funkcionirati bez mogućnosti nabave opreme i radova povezanih s njom, a mogućnost nabave ne postoji dok Vlada ne donese uredbu

Sve ovo miriše na ozbiljan korupcijski skandal u koji bi mogli biti umiješani mnogi od šefova javnih nabava u Ministarstvu obrane pa do ministara, tvrdi analitičar Igor Tabak.

Za potrošeni novac mogao se kupiti konvoj vojnih autobusa, piše portal HRT.

Zanimljivo je pritom da Milanovićeva vlada nije u zakonski predviđenom roku donijela Uredbu o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti. Tu uredbu Vlada je bila dužna donijeti na osnovu čl. 11. st. 4. i čl. 184. st. 1. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11), u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o javnoj nabavi. Zakon o javnoj nabavi stupio je na snagu 1. siječnja 2012. g., ali spomenuta uredba još uvijek nije donesena, tako da je Vlada prekršila zakon. "Uredba je u postupku donošenja", kratko su odgovorili iz Vlade na H-Alterov zahtjev za informacijom.

Uredba o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti odnosi se na kupovinu vojne opreme i sigurnosno osjetljive opreme, dijelova te opreme, zatim radova, robe i usluga izravno povezanih s tom opremom, radova i usluga za izričito vojne namjene te sigurnosno osjetljivih radova i sigurnosno osjetljivih usluga. Može se postaviti pitanje kako MORH i HV uopće mogu funkcionirati bez mogućnosti nabave te sve opreme i radova povezanih s njom, a mogućnost nabave ne postoji dok se ne donese uredba.

S obzirom da je korupcija detektirana kao jedan od najvećih problema Hrvatske, da se ona velikim dijelom ostvaruje kroz postupak javne nabave, te da su MORH i HV dosad bili poprišta brojnih korupcijskih afera, nejasna je ovakva nonšalancija Vlade.

Drugi podzakonski akti koje su ministri morali donijeti u roku od šest mjeseci (Pravilnik o javnoj nabavi u diplomatskim misijama, Pravilnik o primjeni Jedinstvenog rječnika javne nabave, Pravilnik o izobrazbi u području javne nabave...) donijeti su uglavnom puno prije isteka zakonskog roka.

<
Vezane vijesti