Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije omotali su danas u podne zgradu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva žutom trakom na kojoj je crnim slovima ispisano: Mjesto zločina. Gradom vlada sdpovsko-hadezeovska građevinska klijentela, a institucije sustava služe kriminalnoj devastaciji i otimačini prostora, izjavio je Teodor Celakoski, koordinator inicijative Pravo na grad.

Skupljenim novinarima ispod kišobrana obratili su se, osim Celakoskog i Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, Vera Petrinjak Šimek, voditeljica ubanističkog programa Zelene akcije, Vladimir Lay, član Kriznog odbora za Cvjetni trg i Mirjana Krizmanić, članica Kriznog odbora za Cvjetni trg. Naveli su pet primjera u kojima se pokazalo da Ministarstvo zaštite okoliša nema kontrolu nad zakonitosti postupanja gradske uprave, već da sudjeluje u organiziranom poduhvatu otimačine javnog prostora u Zagrebu. Tako podsjećaju da je prilikom izmjena GUP-a u srpnju 2007. Ministarstvo izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogućilo podizanje koeficijenta izgrađenosti sa 3,0 na 4,5 za Hoto projekt i još 15 donjogradskih blokova, bez zakonom propisane javne rasprave, jedan dan prije sjednice Skupštine čime je u svim donjogradskim blokovima omogućen onaj koeficijent koji je već od prije bio osiguran za blok u kojem će se graditi Ban centar investitora Instituta graditeljstva Hrvatske. U IGH-u ministrica Marina Matulović Dropulić ima veliki broj dionica.

pravonagrad_008.jpg

Cvjetni prolaz Hoto grupe i Ban centar IGH su interesno povezani projekti i funkcioniraju kao spojene posude. Da bi realizirali oba projekta s kojima su interesno povezani predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG (koje potvrđuje te iste dozvole) si uzajamno pogoduju. Očito je da projekt Ban centar čeka realizaciju projekta Cvjetni prolaz, priopćeno je iz Prava na grad.

pravonagrad_019.jpg

U veljači 2008. poslali su prijavu Urbanističkoj inspekciji MZOPUG u kojoj je istaknuto šest razloga zbog kojih treba poništiti Detaljni plan uređenja bloka uz Cvjetni trg jer je protivan GUP-u i zakonima. Ministarstvo je tada izjavilo da će inspekcijski nadzor biti gotov za sedam dana. Sedam mjeseci kasnije još uvijek šute. DPU je temelj za izdavanje daljnjih dozvola za projekt HOTO grupe.

pravonagrad_023.jpg

Aktivisti navode i da je Hoto grupa protuzakonito srušila zgradu bivše tiskare bez pravomoćne dozvole te da je također protuzakonito prije nekoliko dana uklonila dio bivše zgrade Kina Zagreb.

pravonagrad_026.jpg

Izgledno je da će Ministarstvo uskoro potvrditi novu lokacijsku dozvolu za rampu u Varšavskoj, unatoč činjenici da je kopanje ulazno – izlazne rampe prema članku 59. GUP-a moguće samo ako postoji javni interes i ako ne postoji druga mogućnost prometnog spajanja na uličnu mrežu, smatraju predstavnici Prava na grad i Zelene akcije.

pravonagrad_027.jpg

U ovom što se radi nema nigdje javnog interesa, istaknula je Mirjana Krizmanić. Zli čin nije dobar čin. Oni po nama čine zle činove. Pozivamo Ministarstvo da počnu poštivati ono što žele građeni, a ne gradske vlasti, riječima Vladimira Laya završio je prosvjed.

pravonagrad_029.jpg
<
Vezane vijesti