Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscNagradu Hrvatskog novinarskog društva jučer je za televizijsko novinarstvo dobila urednica Nove TV Ivana Petrović, i to za izvještavanje iz Haaga, tijekom izricanja presude šestorici u predmetu Prlić i dr. "Ivana Petrović nikada nije svojim gledateljima pružila analitičko i objektivno sagledavanje brojnih činjenica iznijetih tijekom dugogodišnjeg sudskog postupka. Stoga je ova dodjela Petrović obezvređivanje same nagrade i uvreda mnogobrojnim profesionalnim novinarima", poručuju iz Documente.

U obrazloženju nagrade govori se o "analitičkom i besprijekornom izvještavanju" Ivane Petrović i to "u vrlo potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka". Posebno se naglašava ekskluzivnost u izvještavanju Ivane Petrović, koja je prva javila "kako je general Praljak umro u sudnici, a ne u bolnici".Gledateljstvo Nove TV kroz izvještaje Ivane Petrović ostalo je uskraćeno za objektivnu sliku stradanja nedužnih civila, Bošnjaka i Hrvata (srednja Bosna), svih onih koji su unutar 30 BiH općina tako zamišljene tzv. Herceg Bosne trpjeli zločine, deportacije i mučenja u logorima

Ocjenjivačku skupinu su činili predsjednik Mario Sladić i članovi Anka Bilić Keserović, Marijana Kranjec, Zoran Šprajc i Sabina Tandara Knezović

"Nažalost, u svojim izvještajima prilikom izricanja presude u predmetu Prlić i dr., kao i tijekom samog suđenja, Ivana Petrović nikada nije svojim gledateljima pružila analitičko i objektivno sagledavanje brojnih činjenica iznijetih tijekom dugogodišnjeg sudskog postupka. U njezinim izvještajima, što je lako provjeriti, potpuno su izostali iskazi žrtava tijekom dugogodišnjeg suđenja, opis njihova stradanja, dokumentarne snimke kojima se to stradanje ilustrira i dokazi koji potkrepljuju njihovo svjedočenje", ističe se u priopćenju Documente.

Gledateljstvo Nove TV kroz izvještaje Ivane Petrović ostalo je uskraćeno za objektivnu sliku stradanja nedužnih civila, Bošnjaka i Hrvata (srednja Bosna), svih onih koji su unutar 30 BiH općina tako zamišljene tzv. Herceg Bosne trpjeli zločine, deportacije i mučenja u logorima.

U Haagu se tijekom izricanja presude u predmetu Prlić i dr. nalazila velika skupina logoraša i žrtava iz Mostara i drugih dijelova BiH, od kojih su neki svjedočili u ovom predmetu kao važni svjedoci. Unatoč njihovom prisutstvo, Petrović nijednog predstavnika žrtava nije uvrstila u svoje izvještaje i javljanja uživo. "Za profesionalnog novinara to je sasvim nedopustiv propust. A ako se ne radi o propustu, onda se radi o propagandisti, a ne o novinaru", zaključuju iz Documente.

Podsjećaju i kako je Petrović svoje izvještavanje o osuđujućoj presudi i samoubojstvu generala Praljka pri izricanju presude, završila ostrašćenim i huškačkim komentarom koji je nedostojan novinara: "... ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije."

Zbog svega toga smatraju ovogodišnju dodjelu novinarske nagrade Marija Jurić Zagorka Petrović promašajem HND-a, obezvređivanjem same nagrade, pa i uvredom mnogobrojnim profesionalnim novinarima.

"Svi novinari koji izvještavaju na ovaj način svoje medijske kuće dovode na rub onoga što Kazneni zakon zove javno poticanje na nasilje i mržnju, posebno st. 4 koji govori o negaciji, umanjivanju značaja ili javnom odobravanju zločina protiv čovječnosti, zločina agresije, ratnog zločina", poručuju iz Documente.

<
Vezane vijesti