H-Alter
Foto: Europski parlamentFoto: Europski parlamentDr. Denis Mukwege, 59-godišnji ginekolog koji liječi žrtve silovanja i osnivač bolnice Panzi na jugu DR Konga, primit će danas nagradu Sakharov u Europskom parlamentu.

Mukwege je osnovao bolnicu za vrijeme rata u toj zemlji, ali, iako je rat službeno završen, oružani sukobi se nastavljaju na jugu Konga, kao i napadi na civile. Posebno su brojni napadi bandi na žene i masovna silovanja, koje se koristi kao oružje rata. Osim liječenja i pružanja druge pomoći tisućama žrtava, Mukwege je poznati borac za ženska prava. Nizu nagrada koje je već primio, poput Right Livelihood nagrade, damas će se pridružiti i nagrada nazvana u čast sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Sakharovom.

Nagrada Sakharov dodjeljuje se od 1988. pojedincima i organizacijama koji su značajno doprinijeli borbi za ljudska prava i demokraciju. Kandidate nominiraju političke grupe u Europskom parlamentu ili najmanje 40 zastupnika, a dobitnika biraju vođe političkih grupa.

<
Vezane vijesti