ivan_vrdoljak_vlada.hr.jpgMinistarstvo gospodarstva platilo 120 000 kuna za aplikaciju koja izbacuje - niske cijene! Ima li Vlada zaista vlažne snove raditi aplikacije, pa neka onda lansira prave društveno korisne aplikacije kao recimo lokator reciklažnih dvorišta, aplikacije koje mogu mudro uklopiti u projekt e-građanin, a ne prigodnjačke suhozlatno solističke aplikacije.

Bila je to muka, velika muka da se na jednom mjestu objave informacije vezane uz cijenu pancete u svakom dućanu u Hrvatskoj, rekao je početkom ožujka na pressici Ministar.

Želja nam je bila, nastavio je samouvjereno, da zaštitimo potrošače i potaknemo tržišno natjecanje među trgovcima pancetom.

Prvo je sredinom veljače napravljen portal, a danas predstavljamo aplikaciju za android, ostale se... rade... Aplikacija pronalazi pancetu s najnižom cijenom u vašoj blizini, a potrošačima daje i ostale mnogo korisne informacije, s olakšanjem je odahnuo Ministar. Da bi nam to uspjelo Malo plaši ta proizvoljnost kojom se Ministarstvo mamica, pored postojećih regulatornih institucija i živih aplikacija, odjednom silno brine za potrošača i za tržišno natjecanjepromijenili smo dva pravilnika, te svi trgovci moraju objavljivati potpuno točne cijene pancete, a potrošač, ako cijena nije točna, može preko aplikacije odmah na licu mjesta prijaviti dućan, a prijava ide direktno inspektoratu Ministarstva, sada već ushićeno obznanjuje Ministar.

Stalo nam je do jedaoca pancete, želimo ga zaštiti, ali i poticati tržišno natjecanje među trgovcima pancetom. Vrlo lako će se dobiti informacije o promjenama cijena i mogu se komparirati cijene da ne bi došlo do dogovaranja cijena i to ćemo pratiti da ne bi došlo do klasterizacije nauštrb naših jedaoca, i tu se na trenutak Ministar stao okretat lijevo i desno, tražeći klimanje glavom.

Cijena? – odmah je drsko izletjelo nekome od novinara čim je Ministar zastao.

120 000 kuna. To nije preskupo, a ovo je pravi alat, spremno je odgovorio Ministar.

A zašto aplikacija pri instalaciji traži pristup ne samo lokaciji nego i kontaktima, telefonu, medijskim zapisima, kameri i mikrofonu, odmah je netko pitao, ali u tom trenutku Ministra više nije bilo. Žurno je odjurio na otvaranje novog gradilišta, a na webu je promptno izašao MP3 snimak pressice i prikladna fotografija.

konzum_print_screen1.jpg

Mogla je to i biti pressica za pancetu, i stvari bi imale jednako smisla kao i da je app za sir, štuke, bogomolje ili konkretno: gorivo, aplikacija i web za traženje jeftinijeg goriva koju je nedavno predstavilo Ministarstvo gospodarstva, ministar Ivan Vrdoljak.

Ministarstvo poduzetništva upravo je objavilo program bespovratnog dijeljenja novca Poduzetnički impuls za poduzetnike u 2015. u visini od 4,4 milijarde kuna, što je ogromna cifra, a Ministarstvo gospodarstva kad na svojoj strani već nema snagu financijskih brojki, ima snagu ulizivanja masama. I to preko aplikacije koju su "izumili", iako na tržištu već postoje najmanje dvije i to besplatne:

HAK (sve tri smartphone platforme!)

i Gorivo (android i iphone)

Nikola Strahija, programer koji je u veljači 2014. izbacio na tržište aplikaciju Gorivo, kaže da mu je motivacija za izradu bila diferencija cijena kojom benzinske postaje na dnevnoj bazi mogu mijenjati cijene. Kontaktirao je distributere goriva koji su mu znali i prijetiti, svega je bilo, u smijehu priča. Kontaktirao je i Ministarstvo gospodarstva, ponudio je aplikaciju i rekli su mu da će se javiti... Naravno da nisu. A da su ga nazvali koliko bi im naplatio aplikaciju? Za područje Hrvatske naknada bi bila 12 000 kn za sve tri platforme, godišnje održavanje samo za server 5 000 kn. Nije mi do novaca, da su zaista htjeli, dao bih im i besplatno, kaže. Cijena od 120 000 kn koje je Ministarstvo gospodarstva do sada platilo vrlo vjerojatno nije finalna cijena, jer tu još dolazi i mjesečna podrška, a tu leži novac, tvrdi Strahija.

screenshot_2015_03_06_10_35_38.png

U ovoj nepočešljanoj zemlji, razumljivo je da postoji javni interes da cijene goriva budu javno dostupne, transparentne, ali malo plaši ta proizvoljnost kojom se Ministarstvo mamica, pored postojećih regulatornih institucija i živih aplikacija, odjednom silno brine za potrošača i za tržišno natjecanje, a možda zec ipak leži u grmu od 1,3 posto, brojki prema kojoj, kažu ankete, birači podupiru stranku Ministra, pa se koristi svaki mogući press blitzkrieg kojom se uveli postotak želi uskrsnuti.

Ima li Vlada zaista vlažne snove raditi aplikacije, pa neka onda lansira prave društveno korisne aplikacije kao recimo lokator reciklažnih dvorišta, aplikacije koje mogu mudro uklopiti u projekt e-građanin, a ne prigodnjačke suhozlatno solističke aplikacije.

I da, gdje je gorivo najjeftinije u Zagrebu? U Konzumu, na automatiziranoj samonaplatnoj benzinskoj postaji, tamo gdje je, kako kaže njihov web: Uz promotivne cijene ostale pogodnosti za korisnike uključuju; sve mogućnosti plaćanja (uključujući i kombinaciju različitih načina plaćanja).

S Vama kroz život, jer niti jedna aplikacija nije krivi alat, kad ju Ministarstvo (pret)plaća - ili je možda uključena kombinacija različitih načina plaćanja?

<
Vezane vijesti