SOS BalkanrouteSOS BalkanrouteAustrijski parlament morat će raspravljati o nasilju hrvatske granične policije prema izbjeglicama na vanjskim granicama Europske Unije.

Nakon što je tek nedavno austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić primila dokumentaciju o više od 500 slučajeva nasilja prema izbjeglicama, koju joj je uručila nevladina organizacija "SOS Balkanroute", sada je u parlamentu podnesen i službeni zahtjev u kojem se od austrijske vlade traži da poduzme konkretne, bilateralne i multilateralne mjere u suzbijanju nasilja na tom dijelu vanjskih granica Europske Unije. Zahtjev je jučer navečer podnijela zastupnica Nurten Yilmaz iz Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) koja je prošle godine pratila humanitarni transport organizacije SOS Balkanroute u BiH te je i sama susrela brojne ozljeđene i zlostavljane izbjeglice u u međuvremenu zatvorenom kampu Vučjak. 

"Protiv normi Europske Unije"

"Već godinama se silom sprječava ljude da prekorače granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Hrvatska granična policija djeluje sasvim otvoreno brutalno i ne mari za bilo kakve povrede ljudskih prava. Potencijalnim tražiteljima azila ne daje se nikakva mogućnost da podnesu zahtjev, a redovno dolazi do fizičkog nasilja prema njima. Sistematski push-backovi cijelih grupa koje traže azil, bez ikakve konkretne provjere njihovih slučajeva, protive se pravnim normama kao što su Povelja Europske Unije o temeljnim pravima, ali i Konvenciji o izbjeglicama iz 1951. godine", napisala je Yilmaz u zahtjevu u kojem saziva sjednicu parlamentarnog Odbora za ljudska prava. Ista bi se trebala održati početkom oktobra, kada će se sve stranke morati očitovati o svojoj poziciji prema tim događanjima i odlučiti o odbijanju i prihvaćanju zahtjeva da austrijska vlada pojača bilateralne mjere ka Hrvatskoj.

Dokumentacija Border Violence Monitoring Networka

Kao dokaze Yilmaz ne navodi autentične materijale i slučajeve koje je dobila od austrijske organizacije SOS Balkanroute, nego i dokumentaciju Border Violence Monitoring Networka, skupine nevladinih organizacija koje su dokumentirale brojne slučajeve nasilja prema izbjeglicama. Uz to, svom zahtjevu priložila je i pismo hrvatskog graničnog policajca hrvatskoj pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, koje je prije godinu dana kružilo hrvatskim medijima i izazvalo oštru raspravu između nje i ostalih državnih institucija. Pismo u kojem granični policajac govori o sistematskom nasilju prema izbjeglicama u međuvremenu je prevedeno na njemački, a uručeno je brojnim parlamentarnim zastupnicima, kao i ministrici Almi Zadić od organizacije SOS Balkanroute. Sama Alma Zadić je na sastanku s aktivistima nedavno obećala da će kontaktirati hrvatske kolege i zatražiti konkretna objašnjenja.

Informirana i stranka Sebastiana Kurza

Osim Zelene stranke čije su zastupnice Faika El-Nagashi i Ewa Ernst-Dziedzic na Svjetski dan izbjeglica prošli mjesec napravile vlastitu press konferenciju na ovu temu, u međuvremenu je i njihov veći koalicijski parnter, Pučka stranka kancelara Sebastiana Kurza, također zaprimila dokumentaciju. Glasngovornica te stranke za ljudska prava Gudrun Kugler pozvala je sredinom tjedna u parlament predstavnike SOS Balkanroute te Pfarrnetzwerk Asyl, zajednicu župa unutar Katoličke crkve koje se bore za prava azilanata i izbjeglica. "Zastupnica Kugler je bila zgrožena slikama i dokumentima koje smo joj pokazali. Rekla je da će provjeriti sve mogućnosti koje su u njenoj moći da nešto poduzme. Sada je ostala samo još jedna parlamentarna stranka u Austriji kojoj nismo uručili našu dokumentaciju i onu Border Violence Monitoring Networka, a i to će se uskoro dogoditi", rekao je Petar Rosandić, predsjednik nevladine organizacije SOS Balkanroute.