Foto: I.P.Foto: I.P."Nasilje prema izbjeglicama na hrvatskim granicama mora prestati", upozorili su aktivisti i aktivistkinje Inicijative Dobrodošli! na Međunarodni dan nenasilja pred zgradom Vlade Republike Hrvatske. Pred Vladu su donijeli fotografije ozljeda koje su izbjeglice zadobile pri pokušaju prelaska hrvatske granice, a puštale su se i snimke svjedočanstava. "Sve je ovo posljedica iznimno nasilnih politika", poručila je Lea Horvat iz Inicijative Dobrodošli!.

Sve je više izvještaja o nasilju na hrvatskim granicama. Izbjeglice tako svjedoče o fizičkom nasilju, psihičkom maltretiranju, seksualnom nasilju i krađama.Pozivaju Vladu Republike Hrvatske da ispita sve optužbe za nasilje na hrvatskim granicama i sankcionira počinitelje te da zaustave grubo kršenje prava izbjeglica koje se odvija na granicama Hrvatske, ali i na samom teritoriju Hrvatske

Neka od svjedočanstava danas su se mogla čuti (snimke požete poslušati ovdje) pred Vladom koja se već predugo oglušuje na sva upozorenja o nasilju te čiji ministar odbacuje sve navode kako se nasilje događa. Brojni muškarci, žene i djeca svojim iskazima i ozljedama svjedoče o tome da su im njihova zakonom zajamčena prava uskraćena na najnasilnije načine, a hrvatska policija i dalje javno odbacuje takve optužbe, ne podastirući dokaze kako se takvo nasilje ne događa.

"Tukli bi nas. Ako bi netko pokušao pobjeći, uhvatili bi ga, nakon čega bi ga bacili u obližni potok", čulo se danas u jednom od svjedočanstava.

U slučajevima koji su prijavljeni, ponekad nestaju dokazi, što iz policije opravdavaju tehničkim razlozima. Štoviše, Vlada Republike Hrvatske se, izgleda, ponosi svojim postupanjem na granicama, ne obazirujući se na svjedočanstva nasilja nad izbjeglicama iz kojih je vidljivo kako takvo postupanje nije izolirani slučaj već sustavno nasilje.  

Gotovo tri godine Inicijativa Dobrodošli!, kao i brojne druge hrvatske i međunarodne organizacije izvještava i upozorava na nasilje s kojim se susreću ljudi u pokretu kada nastoje ostvariti svoja prava koja bi trebali imati u skladu s nacionalnim zakonima i međunarodnim pravom.

Kako je danas istaknula Lea Horvat, nedavno izvješće organizacije Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR-a, Putevi očajnika navodi da je oko 2500 izbjeglica vraćeno iz Hrvatske od početka godine, među kojima je za 1500 njih uskraćen pristup postupku azila, dok ih je 700 prijavilo nasilje i krađe. U toj skupini zabilježeno je više od 100 djece.Brojni muškarci, žene i djeca svojim iskazima i ozljedama svjedoče o tome da su im njihova zakonom zajamčena prava uskraćena na najnasilnije načine, a hrvatska policija i dalje javno odbacuje takve optužbe, ne podastirući dokaze kako se takvo nasilje ne događa

Horvat je podsjetila i kako je krajem 2017. godine poginula 6-godišnja djevojčica, u svibnju ove godine dvoje djece zadobilo je prostrijelne ozljede kada je policija pucala na kombi u kojem su se nalazili. Ti slučajevi, čini se, nisu bili dovoljno upozorenje vladjućima da se politike postupanja prema izbjeglicama na granicama moraju promijeniti i nisu dovele do prestanka korištenja nasilja, već se nastavilo s ugrožavanjem ljudskih života.

U kršenju ljudskih prava izbjeglica Hrvatska, naravno, nije izoliran slučaj, već slična postupanja vidimo i na granicama drugih europskih zemalja. "Izbor nasilja kao sredstva kojima se žele zaustaviti migracije nije rješenje i suprotan je vrijednostima Europske unije", poručili su aktivisti, upozorivši kako Hrvatska ne smije biti jedna od zemalja koja će se nastaviti nasiljem obračunavati s ljudima koji traže bolju i sigurniju budućnost.

Pozivaju Vladu Republike Hrvatske da ispita sve optužbe za nasilje na hrvatskim granicama i sankcionira počinitelje te da zaustave grubo kršenje prava izbjeglica koje se odvija na granicama Hrvatske, ali i na samom teritoriju Hrvatske.

<
Vezane vijesti