Foto: Balasz Mohai, Epa/HinaFoto: Balasz Mohai, Epa/HinaUsusret zasjedanju Vijeća za nacionalnu sigurnost, Centar za mirovne studije poziva predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da ne militarizira humanitarnu izbjegličku krizu

Centar za mirovne studije šokiran je neznanjem i neosjetljivošću predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prema trenutnoj izbjegličkoj krizi. U trenutku kada se RH suočava s velikim humanitarnim izazovima, predsjednica RH potpuno neprimjereno opterećuje Oružane snage RH mogućim zadacima nadzora državne granice.

Predsjednica mora shvatiti da izbjeglice koje dolaze i prolaze kroz RH nisu nikakva okupatorska vojska već ljudi - a među njima i brojna djeca te druge ranjive skupine - koji bježe pred ratovima.

Ovakvim nepromišljenim i neodgovornim stavovima Predsjednica samo unosi nemir među građane RH i besmisleno iscrpljuje važne državne resurse. Time nanosi i štetu ugledu RH u svijetu jer radi istu grešku koju je učinila Mađarska. Istovremeno, pozdravljamo namjere da se vojska uključi u humanitarni aspekt ove krize davanjem logističke potpore policiji i civilnom društvu, te pružanju humanitarne pomoći izbjeglicama.

Pozivamo građane RH da ne nasjedaju na ove neprimjerene ideje od strane Predsjednice, a Predsjednicu da ne stvara paniku te da se u trenutku velike međunarodne humanitarne krize ponaša dostojanstveno i krajnje odgovorno prema svakome ljudskom životu koji se nalazi u nevolji.

Ključne riječi: izbjeglice, Hrvatska, vojska
<
Vezane vijesti