Foto: news.xin.msn.comFoto: news.xin.msn.comTvrdnja da pretovar otrovnog tereta u jednoj od naših luka "ne predstavlja ozbiljnu opasnost" za lokalno stanovništvo krajnje je neodgovorna. Ni jedna druga europska zemlja nije na to pristala. Koji je razlog hrvatskoga zatrčavanja?

Natuknica premijera Milovanovića da bi se u nekoj od hrvatskih luka mogao obaviti pretovar sirijskog otrovnog materijala me zaprepastila. I to pošto je nekoliko europskih država, među kojima bogata Norveška i siromašna Albanija, odbilo američki prijedlog. Zaprepašten sam, ne samo zbog ekološkog rizika takve operacije, već i zbog argumenata kojim neimenovani "visoki izvor iz vlade" brani zamišljeni pretovar. Prema Jutarnjem listu - Vlada RH će tražiti od "utjecajnih država ozbiljna jamstva za povrat INA-inih naftnih polja u Siriji koja su napuštena prije skoro dvije godine".

"Utjecajne države" su dakako SAD i njihovi zapadnoeuropski saveznici od kojih visoki izvor očekuje pobjedu u ratnom pohodu na Siriju. Jedini je problem što tog pohoda neće biti. Kako sada stoje stvari - sirijska će se kriza raspetljavati na konferenciji u organizaciji UN-a sljedećeg mjeseca u Ženevi. Tu bi se tražilo prijelazno riješenje za prestanak neprijateljstava s kojim bi se barem u prvoj rundi pregovora trebale suglasiti obje sirijske strane - dakle nekakvo kompromisno rješenje. Režimska delegacija sigurno neće popustiti diplomatskom pritisku i kapitulirati, jer će među pozvanih 30 država (ne znam da li je poziv upućen i RH) biti Rusija, Kina, Iran i još neke koje brane pozicije Damaska. Na takvim konferencijama nema preglasavanja.

Ako se postigne nekakav komromisni dogovor, u prijelaznoj će sirijskoj vladi sjediti i predstavnici sadašnjeg režima, kojega RH nije ničim zadužila. 

Bilo kako bilo, ako se postigne nekakav komromisni dogovor, u prijelaznoj će sirijskoj vladi sjediti i predstavnici sadašnjeg režima, kojega RH nije ničim zadužila. Naprotiv, naša ih je vlada antagonizirala - prvo s guranjem među t.zv. Prijatelje Sirije, blok zemalja koje su išle na rušenje predsjednika Asada; drugo, s demonstrativnim povlačenjem INA-e iz Sirije, čime je naša kompanija jednostrano prekršila ugovor kojega je imala sa sirijskim partnerom; treće, s priznavanjem oporbenog sirijskog Nacionalnog vijeća (danas Nacionalne koalicije revoluionarnih i opozicijskih snaga) "jedinim legitimnim predstavnikom sirijskoga naroda"; četvrto, s ulogom RH u slanju oružja sirijskoj opoziciji koje je platila Saudijska Arabija i koje je po svoj prilici završilo u džihadističkim rukama.

A ti džihadisti, većinom strani državljani- iz Al-Nusre, i Islamske države Iraka i Levanta - neće biti predstavljeni na konferenciji zbog njihovih veza s Al-Kaedom. Oporbena Nacionalna koalicija pokušava kooptirati u svoju delegaciju za pregovore u Ženevi nedavno formiranu Islamsku frontu, koaliciju sedam sirijskih fundamentalističkih sunitskih grupa, koje surađuju s inozemnim džihadistima. Njihove su oružane formacije na terenu nadjačale brigade t.zv. Sirijske slobodne vojske, čiji štab operira s teritorija Turske. Sve tvrde kako će nastaviti s borbom do rušenja Asada. No teško je zamisliti pregovore za rješavanje sirijske krize bez prekida vatre.

Konfuzna i razjedinjena sirijska oporba, ako uopće bude ženevskih pregovora, neće tamo braniti INA-ine interese. 

Konfuzna i razjedinjena sirijska oporba, ako uopće bude ženevskih pregovora, neće tamo braniti INA-ine interese. Imat će previše drugih briga. Pa i kasnije, ako se pronađe formula za nekakvu prijelaznu vladu u kojoj će sjediti njezini predstavnici, malo je vjerojatno da će se ova baviti problemom INA-e.

Ne znam kako u toj situaciji neizvjesnosti "visoki izvor" iz vlade RH može očekivati od "utjecajnih država", dakle od SAD i njihovih saveznika, bilo kakva "jamstva za povratak INA-inih naftnih polja".

A tvrdnja da pretovar otrovnog tereta u jednoj od naših luka "ne predstavlja ozbiljnu opasnost" za lokalno stanovništvo krajnje je neodgovorna. Ni jedna druga europska zemlja nije na to pristala. Koji je razlog hrvatskoga zatrčavanja? 

Ključne riječi: Sirija
<
Vezane vijesti