Foto: Tomislav Pavlek, HinaFoto: Tomislav Pavlek, HinaJe li uhljebništvo preče od moralne odgovornosti?

Moralni potpornji najprije platforme, pa od nekidan u zagrebačkom Branimir centru i političke stranke Mosta nezavisnih lista, zadnjih tjedna dramatično pucaju na statički najkritičnijim mjestima odnosa s koalicijskim HDZ-om, što nije daleko od pomisli na moguću reprizu krize vlasti/vlade kakva je viđena 2016. godine. Most se u Hrvatskom saboru suzdržao od glasanja o (ne)povjerenju ministru znanosti, obrazovanja i sporta Pavi Barišiću, protiv kojeg je velik dio znanstvene i političke javnosti podastro cijeli set dokaza za znanstveno plagiranje. Mostovci nisu stali uza svog koalicijskog partnera u vlasti, HDZ, a pred javnošću su se pokazali nevjerodostojnim, sebičnim kalkulantima. Jer, reče politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u HTV-ovom Nu2 Aleksandra Stankovića, "nismo željeli rušiti vladu potporom SDP-ovoj interpelaciji" za Barišićevom smjenom. Je li uhljebništvo preče od moralne odgovornosti?

Moralni potpornji najprije platforme, pa od nekidan u zagrebačkom Branimir centru i političke stranke Mosta nezavisnih lista, zadnjih tjedna dramatično pucaju na statički najkritičnijim mjestima odnosa s koalicijskim HDZ-om, što nije daleko od pomisli na moguću reprizu krize vlasti/vlade kakva je viđena 2016. godineMostova je moralna vjerodostojnost zloslutno napuknula netom što je stari/novi šef te stranke-platforme Božo Petrov ovjerio lani kod javnog bilježnika svoja obećanja biračima. Koja su se isključivo temeljila na poštenju, nepotkupljivosti, savjesnom odnosu prema općem dobru, svjetonazorskoj nepristranosti i političko-ideološkom odmaku od sektaške prakse i HDZ-a i SDP-a. "Bit ćemo jezičac na vagi u korist općeg dobra i nacionalnih interesa", govorili su. I birači su im podarili nevjerojatnih 19 saborskih mandata na parlamentarnim izborima 2015. godine.

Dakako, mostovci su izigrali povjerenje. Ni o čemu se nisu željeli dogovoriti u nakaradnoj koaliciji s HDZ-om i njegovim pravaškim "domoljubima", pa se družina ubrzo raspala sama od sebe. Uvelike krivnjom Mosta koji je naumio i uspio poslati HDZ-ovog šefa i prvog vladina potpredsjednika Tomislava Karamarka u politički naftalin. Na rovašu Mostovih postignuća samo je jedna pozitivna recka: istjerali su s javne scene godinama najnegativnijeg političara u zemlji, koji je do neslućenosti rasplamsao verbalni građanski rat u RH, zakrvio ljude i produbio podjele. Most je tom političkom eutanazijom utro put Andreju Plenkoviću prema svemu što će dosegnuti i u HDZ-u i u državi. Poziciju nedvojbenog lidera.

Ovaj je to pošteno honorirao Boži Petrovu - iako nije morao - uzevši Most kao glavnog koalicijskog partnera u podjeli izbornog plijena. I lokalci su iz Metkovića, kako si vole dizati rep, "preuzeli odgovornosti" u novoj državnoj vlasti. Neki su analitičari, ali i dio društvene javnosti unaprijed sumnjičavo vrtjeli glavama: ništa od tog neprirodnog braka, pitanje je samo vremena kad će mostovci stati na stražnje noge pred starijim partnerom i opetovati svoju neugodnu ćud. Kontaminiranu političkim neiskustvom, precijenjenom osobnom važnošću, liderskim ambicijama bez pokrića, oskudnom stručno-kadrovskom infrastrukturom i nerealnim postavljanjem razvojnih parametara u gospodarstvu i ključnim društvenim sektorima.

Tek je prošao vladin "medeni mjesec", a napukline u odnosima Most-HDZ već su tolike da migrene postaju gotovo dnevna pojava, i s jedne i s Tek je prošao vladin "medeni mjesec", a napukline u odnosima Most-HDZ već su tolike da migrene postaju gotovo dnevna pojava, i s jedne i s druge stranedruge strane. Rečeni Grmoja kazao je Stankoviću da Most čeka što će Sveučilište u Augsburgu odgovoriti nakon što su znanstvenici Ivan Đikić i Jure Zovko prijavili ministra Pavu Barišića za autoplagijat (!?) umjesto izvorne disertacije na kojoj je doktorirao. Ako u Augsburgu prihvate argumente iz prijave, kazao je Grmoja, Most će - po cijenu da "padne vlada i možebitno dođe do novih izbora" - zahtijevati od premijera Plenkovića da ga smijeni. Malo sutra. Demagogija na ikstu. Kao i onomad kad su "odlučno" pristali na HDZ-ovu odbijenicu na prijedlog za rezanje dužnosničkih plaća na 9999 kuna mjesečno.

Da mostovci imaju moralne petlje kao što je nemaju niti su je imali i da uhljebnički neprirodno visoki apetiti u prvom redu državnih jasala nisu raison d'ȇtre vodeće skupine te stranke-platforme, ministar Barišić bi od prošlog petka bio bivši ministar, a od ponedjeljka više ne bi imao što tražiti u onom ružnom, unajmljenom staklenjaku na zagrebačkim Sveticama. Ovako, Most je 0-0 glasanjem o Pavi Barišiću postupio licemjerno - barem što se javnog dojma tiče - Grmoja farba tunele kod Stankovića, a Božo Petrov je skinuo moralne upitnike sa svoje nekretninske investicije u Metkoviću i mirno gradi obiteljsku kuću. Ne za sedam, već za pet stanara. Vrijednu milijun kuna. I oni će rušiti vladu? Neće. Ali pametovat će itekako i publikumu iritantno cijediti mast.

Da mostovci imaju moralne petlje kao što je nemaju niti su je imali i da uhljebnički neprirodno visoki apetiti u prvom redu državnih jasala nisu raison d'ȇtre vodeće skupine te stranke-platforme, ministar Barišić bi od prošlog petka bio bivši ministarPolitički rejting u slobodnom padu nije preporuka za nove izvanredne parlamentarne izbore, ali ni za lokalne u svibnju. No, Mostove kalkulacije - jogunasto predizborno kontriranje HDZ-u ("zagorčat ćemo vam život") ne samo u Dubrovniku, Metkoviću i Omišu nego i drugdje te paradno pokazivanje mišića na državnoj razini - mogle bi se obiti o glave njihovim  političkim stratezima. Mostov položaj u koaliciji s Plenkovićem suštinski je različit od lanjskog s Karamarkom, pa je tjeranje maka na konac zapravo igra ruskog ruleta. I pitanje HDZ-ovog strpljenja, što se već dade iščitati iz reagiranja nekih hadezeovaca s kraćim fitiljem. Premijer Plenković nije prvi potpredsjednik vlade  Karamarko, a Petrov i Grmoja su ostali isti Petrov i Grmoja iz nesretnog braka s tim arogantnim tipom, pa će idući tjedni vjerojatno odrediti sudbinu "moralnog jezičca" na metkovićkom kantaru.

Zanimljiva je caka da je HDZ mogao i bez Mosta sastaviti saborsku većinu i vladu, može i nastaviti relativno stabilno vladati bez Mosta, ali Most ni u jednoj kombinaciji ne može "preuzeti odgovornost" bez HDZ-a. U nešto više od godine dana, pokazalo se da je Most genetski inficiran istim virusom koji je kratkotrajne krijesnice ORaH, Hrvatske laburiste, HSLS, Hrvatsku zoru, Hrid... srozao na političku marginu. HDZ može bez problema u svojoj većinskoj glasačkoj mašineriji nadoknaditi Mostovih 14 saborskih ruku s HNS-ovih devet i HSS-ovih pet. Politička pragma je dio demokracije.

U Mostovom stožeru upravo je uskuhala blaga panika: premijer Andrej Plenković se dogovorio sa SDP-ovim šefom Davorom Bernardićem o izboru novih pet članova Programskog vijeća HRT-a. Božu Petrova nitko nije pitao za zdravlje, a baš je Most naumio kadrovirati u najvećoj medijskoj javnoj kući. Iako se prethodno već izblamirao neostvarenim obećanjem građanima o nižoj HRT pretplati. Predstoji još izbor glavnog ravnatelja HRT-a, za koje mjesto premijer ima svog kandidata (Ante Sarjanović), koji je i SDP-u po ukusu, a Most "izdvojenim mišljenjem" gura svog favorita, sadašnjeg v.d. Blagu Markotu. Hoće li se mostovci i tu iskazati kao "konstruktivni" koalicijski partneri, kao u slučaju Barišić? E da ne bi "rušili vladu".Odnosi Mosta i HDZ-a, očekivati je, bit će u sljedećem razdoblju na osobitoj kušnji glede i u svezi krupnih pitanja od državne važnosti, gdje će biti teško ili nemoguće postići konsenzus

Tim više jer je, otkriva Jutarnji list, premijer Plenković u četvrtak potajno - ali na svoju inicijativu - razgovarao u Banskim dvorima s počasnom predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, bivšom potpredsjednicom vlade Zorana Milanovića te ministricom vanjskih i europskih poslova. U Mostu konsternacija. Nešto im se kuha iza leđa? Što?

Odnosi Mosta i HDZ-a, očekivati je, bit će u sljedećem razdoblju na osobitoj kušnji glede i u svezi krupnih pitanja od državne važnosti, gdje će biti teško ili nemoguće postići konsenzus. Recimo, nema dogovora o nastupu na svibanjskim izborima, jer svaka strana lokalno kalkulira za sebe, kriomice od koalicijskog partnera s državne razine, a nema suglasja/konsenzusa ni o modelu renacionalizacije Ine te energetskoj strategiji/neovisnosti RH. Most i HDZ svaki za sebe, čak konkurentski, pripremaju zakon o deklasifikaciji tajne arhivske građe "totalitarnog komunističkog režima" 1945.-1990. Vladajući partneri se također dnevno sukobljavaju u kadroviranju u državnim tvrtkama, agencijama i inim institucijama s priključkom na proračunsku blagajnu.

Blamaža s nedovoljno obrazovanim kumom Bože Petrova na menadžerskoj poziciji u Hrvatskim vodama, gdje su čak mijenjali statut ne bi li kum "zakonito" zasjeo kao desna ruka HDZ-ovom direktoru, vruća je moralna pljuska mostovcima. Ima još, ali ne treba. Kakva je to Kakva je to odgovornost, kojom se diče da su ju "preuzeli" u vrhu vlasti, kad neodgovorno okreću glavu od činjenice da znanstveni plagijator uopće ne može biti ministar, kamoli znanosti i obrazovanjaodgovornost, kojom se diče da su ju "preuzeli" u vrhu vlasti, kad neodgovorno okreću glavu od činjenice da znanstveni plagijator uopće ne može biti ministar, kamoli znanosti i obrazovanja. Najvažnijeg resora za budućnost svake države. O kakvoj to odgovornosti zbori polumandatni šef "Visokog doma" Petrov kad neodgovorno pristaje da mu premijer Plenković oktroira također plagijatora za desnu ruku, potpredsjednika Sabora. Vječno namrgođenog Karamarkovog operativca svih stožeraško-šatoraških performansa po RH, koji je prepisao 70 posto diplomskog rada - zajedno s tipfelerima (sic) - pa mu je Policijska akademija oduzela VSS diplomu.

Zbog dokazane neodgovornosti, koju Petrov umotava u alibi-celofan tvrdnjom da je Most odgovoran samo za resore u vladi i rukovodne poslove što ih vode "njegovi ljudi", toj bi stranci-platformi više pristajao naziv - brvno. Sklisko i opasno. Brvno obraslo populizmom i demagogijom često iritantnijom od političkog dvospolca koji dere ovu zemlju već 26 godina. Most je dio vlasti i suodgovoran je za svaku odluku sa žigom i potpisom te vlasti. Ne "samo za svoje ljude". Odgovoran je i za to što su premijer i HDZ ostavili Pavu Barišića na ministarskom fotelju. Sve drugo je magla. No, javnosti je navrh glave takvog Mosta. Jamačno opet i HDZ-u, gdje više i ne kriju rastuće nezadovoljstvo svojeglavim koalicijskim partnerom.

"Sve je više napetosti između nas i Mosta, komunikacija nije dobra, a donošenje odluka je otežano", navodno je Jutarnjem listu otkrio "izvor iz vrha HDZ-a". Nije bez vraga ni reagiranje šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka: "Plenković je u naponu snage, HDZ-u rejting raste, Mostu pada, a SDP se još konsolidira. Da sam na njegovu mjestu, ja bih prije išao na nove izbore, riješio se Mosta i radikalne desnice, a onda je sve moguće". Lideri HNS-a i HSS-a odbijaju mogućnost preslagivanja vlade s HDZ-om, a bez Mosta, što je razumljivo zbog blizine svibanjskih izbora.

Blizu je pameti da će u idućih stotinjak dana vladati mučno i bitnim odlukama jalovo zatišje među vladajućim HDZ-om i Mostom, a nakon svibnja - kom' pita, kom' tepsija. Možda politička neodgovornost ili notorna nezrelost opet namru biračima izvanredne parlamentarne izbore. Nije isključeno. Osobito, ako neodgovoran Most u panici zbog loših posljedica političkog soliranja opet kritično pridonese pretvorbi obećanih vladinih  reformi u – fatamorganu. S obzirom na raspored snaga na političkoj sceni, koji se u bitnom neće promijeniti ni do kraja godine, novi bi izbori najviše odgovarali HDZ-u.


Dragi čitatelji i čitateljice, ovaj tekst je napisan volonterski. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
<
Vezane vijesti