img_20190518_002629.jpgNjemačka kancelarka Angela Merkel sutra dolazi u Zagreb. To je prvi i jedini odlazak Merkel na neki predizborni skup izvan Njemačke ususret izborima. Noć uoči posjeta, na ulicama Zagreba osvanuli su plakati s njenim izjavama "Mi to možemo?" i "Hrvatska ovdje obavlja izvanredan posao sa svojim snagama sigurnosti. To ću posebno cijeniti", koji prikazuju Merkel za govorničkim stolom, dok je u pozadini lice pretučenog izbjeglice.

Posljednji put Merkel je bila u Zagrebu 2011. godine. 

Plakati, koji su postavljeni na raznim lokacijama u gradu, između ostalog i na Europskom trgu, Trgu Republike Hrvatske te kod središnjice HDZ-a, citiraju Merkel na hrvatskom i na njemačkom jeziku.

Naime, Merkel je nedavno pohvalila hrvatske snage sigurnosti kako "obavljaju izvanredan posao", dok je 2015. godine pak poručivala "Wir schaffen das" ("Mi to možemo"), ističući kako Europa može solidarno primiti izbjeglice. Plakatima se ističe licemjerje i zaokret europske politike prema izbjeglicama i migrantima. Realnost je sada drugačija – mi to možemo se odnosi na batinjanje i zlostavljanje, na odvraćanje i protjerivanje po svaku cijenu.

Podsjećamo kako su brutalne prakse zlostavljanja i prisilnih protjerivanja koje već neko vrijeme provode policijski službenici na hrvatskoj granici i o kojima postoje kontinuirana i detaljna svjedočanstva, protivne i domaćim i međunarodnim zakonima te direktivama.

<
Vezane vijesti