Foto: Posljednji filmFoto: Posljednji filmDvije godine nakon što je svojim redateljskim prvijencem Goli u sedlu nepovratno promijenio krajolik američke kinematografije, glumac i redatelj Dennis Hopper snimio je Posljednji film (1971), još radikalnije djelo, koje mu je gotovo uništilo karijeru. Film će gotovo pedeset godina nakon nastanka imati svoju hrvatsku kino premijeru na 15. Festivalu 25 FPS u petak, 27. rujna u 22 sata, u Kinu SC. Festival inovativnog i eksperimentalnog filma i videa, 25 FPS, počinje u četvrtak 26. rujna i traje do nedjelje 29. rujna. Ulaz na sve projekcije i performanse festivala je slobodan.

Festivalski selektori, Mario Kozina, Marina Kožul i Branka Valjin, među 2000 prijavljenih filmova u natjecateljski program izabrali su 23 filma, među kojima su i tri nova rada hrvatskih autora: u filmu Prazni sati Mate Ugrina pratimo dokolicu inozemnih najamnih radnika jednog hrvatskog brodogradilišta, Toranj Silvestra Kolbasa bavi se vrtoglavicom izazvanom krizom koncerna Agrokor, a naslijeđe socijalizma u središtu je novoga filma Renate Poljak, Još jedan odlazak.

Prikazat će se i novi radovi prijašnjih laureata Festivala 25 FPS: Demonsko Pie Borg, S(a)vršena prošlost Jorgea Jácomea, Ulaz u Ceutu Rande Maroufi i Vever (za Barbaru) Deborah Stratman. Veliki broj filmova iz natjecanja se bavi motivom rada u 21. stoljeću i drugim društveno angažiranim temama, online i offline identitetima, a dio filmova tematizira odnos prema filmskoj povijesti. Natjecateljski filmovi prikazuju se u festivalskim terminima od 18 i 20 sati.

Kompletan program i raspored projekcija pronađite ovdje.

Ključne riječi: film, 25FPS
<
Vezane vijesti