Na ovogodišnjem programu Festivala mediteranskog filma Split možete pogledati različite filmove, od ženskog Karmela, preko kritičkih Alpi do eksperimetalne poslastice Legenda o Kasparu Hauseru.

Film A gdje sada? (subota, 2.6., 21:30, Bačvice) libanonske glumice i redateljice Nadine Labaki simbolično otvara ovogodišnji, jubilarni Festivalmediteranskog filma Split, pet godina nakon što je njezin prijašnji film Karamela označio prvu rasprodanu projekciju na tada tek rođenom splitskom festivalu. Labaki se novim filmom vraća terenu "ženskih" tema i na romantičan i duhovit način oslikava život seoske sredine u kojoj samo naočigled vlada mir i razmjena ekumenskog duha unutar kršćansko-muslimanske sredine. S prvim nagovještajem novih sukoba, duhovi se, pogotovo oni muški, razburkavaju, a žene/majke zajednice pribjegavaju raznim lukavstvima kako bi svoje muževe/sinove odvratile od međusobnog nasilja. Iako često na rubu zbog esencijalističkog pristupa (nepostojećem) fenomenu brižnog kolektivnog ženskog identiteta, forma prpošnog romantičnog mjuzikla sasvim je dobra uvertira za gledanje filmova u ambijentu ljetnog kina na Bačvicama.

Zahtjevnijoj publici će svakako biti zanimljivo vidjeti najnovije ostvarenje predvodnika grčkog novog vala Yorgosa Lanthimosa, autora poznatog Očnjaka, filma o kojem je brujala europska filmska scena posljednjih nekoliko godina. Iza pomalo začudnog naziva Alpe (nedjelja, 3.6., 21:30, Bačvice) skriva se skupina/kompanija koja pruža usluge druženja sa bližnjima osobe koja je nedavno umrla na način da igraju uloge i reproduciraju zajedničke, bliske trenutke provedene sa tom osobom. Medicinska sestra tužnih očiju (Aggeliki Papoulia) izvitoperena je antijunakinja koja revno izvršava sve zadatke koje posao zahtijeva od nje, spava s muževima pokojnica, uzima ulogu tinejdžerice zaluđene tenisom, hoda s njezinim dečkom i tješi njezine roditelje. Negdje između ostaje razapeta u brisanom prostoru između realnog i simboličkog, komičnog i jezivog. Ili kako je to sam redatelj filma negdje objasnio - za razliku od Očnjaka koji je priča o osobi koja pokušava pobjeći iz izmaštanog svijeta, ovo je film o osobi koja pokušava u njega ući. Ukratko, Alpe su snažan i briljantan film koji daje provokativnu, rugajuću kritiku sistema i njegovih apsurdnih i otuđenih načina.

Eksperimentalna poslastica Legenda o Kasparu Hauseru (nedjelja, 3.6., 19:30, Zlatna vrata) zahtijeva strpljivost i naviknutost na specifičnosti ovog žanra, rastežući njegove granice do krajnjeg apsurda što onda dovodi do iznimno duhovitih, briljantnih minijatura u prikazu odnosa moći likova. Talijanski redatelj Davide Manuli uzima motiv legende o Kasparu Hauseru, nijemom dječaku uljezu koji se navodno niotkud pojavio sa pismom u ruci na ulicama Nirberga. Manulijev je uljez dječak andoroginog tijela i izblajhane plave kose koji umjesto pisma u ruci ima velike slušalice na ušima, a mjesto radnje nije njemački grad već pusta mediteranska plaža. Pojava ovog čudnog bića, izbačenog iz mora, izaziva pažnju zajednice što Veliku vojvotkinju koja vlada gradom tjera da se osjeća ugroženom i da osjeti želju za eliminacijom nepoželjnog. Međutim, uljez je istovremeno pod posebnom zaštitom lokalnog Šerifa uvjerenog u mesijanske vrline izblajhanog DJ-a. A sve ostalo je disco. Uživajte.

Cijeli program možete preuzeti ovdje.

< >
Vezane vijesti