Foto: Ne da(vi)mo Beograd<br>Foto: Ne da(vi)mo Beograd
Članovi inicijative Ne da(vi)mo Beograd pozvali su zastupnike da odbace prijedlog zakona koji će pogodovati kontroverznom projektu Beograd na vodi, uz obrazložeje da je i sam projekt patka, odnosno prevara.

Aktivisti inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koji se protive kontroverznom projektu Beograd na vodi, postavili su ispred Skupštine Srbije veliku žutu patku, kako bi upozorili na štetnost i protuustavnost prijedloga zakona koji bi omogućio posebne postupke eksproprijacije radi realizacije ovog projekta. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Umesto da se novac građana Srbije koristi za ujednačen razvoj zemlje, nudi nam se nedostupna luksuzna zona u centru Beograda. Umesto da ulažemo u obrazovanje, zdravstvo i proizvodnju, gradimo butike za Luj Viton torbice"Jedna patka je danas stigla do stepenica Narodne skupštine Republike Srbije. Druga patka je ušla u Narodnu skupštinu u formi Predloga zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje Beograd na vodi. Pozivamo narodne poslanike da se usprotive ovoj prevari i odbace lex specialis. Predlog zakona je protivustavan i društveno poguban, a sam projekat Beograd na vodi šarena laža koja nas već skupo košta. Ukoliko se sa njim nastavi, dobit neće doći, a naš trošak će se samo povećavati.
 
Eksproprijacija zarad izgradnje isključivo komercijalnog projekta koji se ne obazire na potrebe građana Srbije i suspenzija zakonodavstva za potrebe investitora je kapitulacija javnog interesa i države. Državni i gradski promoteri projekta ovu prevaru lažno predstavljaju kao izbor između trošnih udžerica i napretka. Ali nema nikakvog napretka u izgradnji luksuzne zone parama građana Srbije za profit koji je namenjen međunarodnoj korporaciji.
 
Cenu pristajanja na ovakav razvoj već papreno plaćaju, i godinama koje dolaze plaćaće, građani cele Srbije, od čijih para se izvode radovi na raščišćavanju terena u vrednosti od barem miljardu evra. Umesto da se novac građana Srbije koristi za ujednačen razvoj zemlje, nudi nam se nedostupna luksuzna zona u centru Beograda. Umesto da ulažemo u obrazovanje, zdravstvo i proizvodnju, gradimo butike za Luj Viton torbice.  
 
Alternativa državno subvencionisanom luksuzu za odabrane nisu trošne udžerice nego odgovoran i održiv razvoj čitave zemlje. Alternativa hitnom postupku nije usvajanje lex specialisa u redovnoj proceduri već pravičan i jednak zakon za sve. Alternativa nasilju nad planskim dokumentima nije konzervacija starih vagona, nego uključivanje čitave zajednice, i potreba i želja građana, u planiranje razvoja grada."
Ključne riječi: Beograd, ne davimo beograd
<
Vezane vijesti