Nakon nacionalističke histerije koju je izazvala prošlotjedna naslovnica "Novosti", redakcija izlazi sa novom starom naslovnicom za utvrđivanje gradiva. Za Čička i sve koje nisu shvatili: Obadva, obadva su pala.

"Ali zašto, zašto ovakva provokacija", zavapila je u telefonsku slušalicu novinarka HRT-a u sinoćnjem središnjem Dnevniku na uho glavnom uredniku tjednika "Novosti", smatrajući valjda svoje pitanje zdravorazumskim koliko i da je jučer bio utorak.

"Šta fali", odgovorio je Rade Dragojević i dalje ne uviđajući što je toliko uvredljivo za svekoliko pučanstvo u naslovnici "Obadva, obadva su pala", koja je ilustrirala temu pada migova od prije nekoliko dana. 

Da je cijela priča stala kad je i počela, odnosno kad je osuđeni klevetnik i predsjednik Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak potpisao u ime Helsinškog odbora priopćenje u kojem nabaja i nabraja sve vrijednosti, koje su tobože svete u ovoj državi, ostala bi cijela priča na razini još jednog medijskog bizarluka. Ovako je situacija otišla u nimalo bezazlenom smjeru. Nakon oštre reakcije MORH-a i branitelja, redakcija je jutros počela primati prijetnje smrću, jebala im se majka srpska i sl. Pozvana je policija koja će u sljedećih nekoliko dana obratiti malo više pozornosti na kućni broj iz kojeg je proizašlo bogohuljenje i nadajmo se da će priča tu stati.

Ostat će činjenica, koja se iz dana u dan potvrđuje, da je u Hrvatskoj lakše proizvesti nacionalističku histeriju nego bilo što drugo. 

novosti2.jpg novosti2.jpg

"Ovo je pitanje adrese s koje došla naslovnica.

Digla se tolika halabuka zato jer je u pitanju srpski tjednik.Taj izraz "obadva su pala" se koristi u svakoj birtiji i već je postao poštapalica", kaže Dragojević, koji nikako ne razumije zašto bi jedna takva opća sintagma bila zabranjena za Srbe. 

Kad bi se na trenutak digla glava iznad histerije, koje su puni svi mediji već dva dana, moglo bi se obratiti pozornost da su napadi isprovocirani činjenicom da tjednik financira Srpsko narodno vijeće, koje za tu svrhu dobiva novce iz državnog proračuna. Ali kako kaže Dragojević, "svi mediji u Hrvatskoj su financirani ili sufinancirani od države".

"Država svim novinama oprašta 13 posto od poreza zbog povlaštene porezne stope od 10 posto, dakle svi smo financirani od države na izravan ili neizravan način. O HRT-u i Vjesniku, da ne govorimo. S druge strane, svi smo na indirektan način financirani preko Todorića kojeg pak subvencionira država i koji drži cijelu prodajnu mrežu", objašnjava Dragojević. 

Sa treće strane, vratimo se na Čičkovu izjavu kako tolerancija ima svoj prag. Što bi to trebalo značiti? "Čičak nas unaprijed isključuje iz općih tema jer se radi o srpskom mediju i to je u startu etno-nacionalistički kriterij prema kojem se o nečemu ne smije pisati samo zato što se radi o Srbima".

Da je tome tako, podsjetilo je i Hrvatsko novinarsko društvo u današnjem priopćenju. "Želimo podsjetiti da je doslovce isti telop "Oba su pala" imao i središnji Dnevnik Hrvatske televizije onoga dana kada su pala dva hrvatska miga. To, izgleda, nikoga nije tada zasmetalo, pa zašto onda sada smeta, u čemu je razlika?", pitaju se u HND-u. I zbilja, u čemu je razlika? U krvnim zrcima voditelja Dnevnika?

Da krvna zrnca nisu primarna u pisanju tekstova u" Novostima", jasno je svima koji taj tjednik i čitaju. I vjerovatno u posvemašnjem nedostatku satire u "našem medijskom prostoru" cijene takve pokušaje jer se napokon našao netko tko odbija gledati svijet oko sebe unutar "svetih" kategorija. Ovakvom reakcijom čuvara ognjišta, "Novosti" mogu samo profitirati, kako to priznaje i sam Dragojević kad kaže da je "kolateralna sreća" ove situacije to što će tjednik postati poznatiji široj javnosti.

I za kraj, poslastica. "Novosti" će u petak osvanuti sa novom starom naslovnicom. I još jednom odbogohuliti za one koji su propustili "Obadva, obadva su pala", prvu rundu. Ako ništa, bit će zanimljivo pratiti reakcije svih kojih će još jedna provokatorska naslovnica zasvrbiti.

 

Ključne riječi: Novosti
<
Vezane vijesti