H-Alter

Poštovani g. Klariću, nakon što ste žene i muškarce učinili ravnopravnima u pogledu mirovinskog staža, krajnji je trenutak da ih izjednačite i po pitanju vojne obaveze, a ne da naši dečki idu u Afganistan, dok nam cure idu u disko...

Poštovani g. dr. sc. Petre Klariću, predsjedniče Ustavnog suda, poštovane dame i gospodo suci Ustavnog suda!

Primite moje iskrene čestitke na odluci kojom ste ukinuli višedesetljetnu nepravdu i izjednačili mirovinski staž hrvatskih žena i hrvatskih muškaraca. Time ste naše društvo oslobodili još jednog ljevičarskog mita, o nužnoj pozitivnog diskriminaciji tj. protekciji žena, a za to je u ovome ludilu feminizma, homoseksualnosti i emancipacije svih fela bio, slažem se, posljednji trenutak. Dakle, hvala vam, časne sutkinje i suci, na toj hrabroj civilizacijskoj odluci.

Želio bih iskoristiti ovaj povijesni dan i ukazati vam na još jednu golemu nepravdu koja se u nas toliko uvriježila da je više nitko niti ne primjećuje.

Naime, do kad će u Hrvatskoj samo muškarci morati služiti vojni rok? Nakon izjednačavanja radnog staža muškaraca i žena, nastupila je prava prilika da se i ovomu doskoči, pa da se i žene obveže na služenje u HV-u, bilo u zajedničkim jedinicama sa našim dečkima, bilo odvojeno, ako Crkva zbog moralnih pobuda tako zatraži. Žene moraju biti u svemu ravnopravne, pa tako moraju i vojsku služiti. One su to sposobne, o tome nema nikakve dvojbe, a njihovo ravnopravno sudjelovanje u vojskama mnogih država, od Libije do Sjeverne Koreje, to je u praksi potvrdilo. Nema nikakva razloga da ne idu. Naposljetku, naša se zemlja intenzivno sprema u NATO, pa bi bio red da u njega uđe čvrsto vojnički marširajući na obje noge, muškoj i ženskoj, a ne cupkajući samo na jednoj, muškoj. Pa da ne uđemo poput autsajdera u NATO, nego da ga osvježimo nečim novim: ravnopravnošću spolova u obrambenim snagama. Da budemo veći kršćani od Pape. A ne da naši dečki kupe prašinu po raznim afganistanima, ili pohađaju civilnu službu po kojekakvim udrugama sumnjive provenijencije, dok nam cure prodaju zjake, glupiraju se i idu u disko.

Sjećamo se da je o ravnopravnosti spolova u oboružanim snagama bilo dosta govora još u socijalističkoj Jugoslaviji. Njezin raspad to je sve prekinuo, pa je sada vrijeme da inicijativu obnovimo. Za ostvarenje inicijative u Ustavnom sudu postoje prikladne snage: mentalitet svekolike ravnopravnosti koji su u osamdesetima predstavljali Branko Mamula, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić i ostali, danas među vama ima svoj kontinuitet u Milanu Vukoviću, Vici Vukojeviću, Ivanu Mrkonjiću, pa i Smiljku Sokolu, delegatima nereformirane Hrvatske demokratske zajednice, ali također i nekima ostalima, delegatima drugih nereformiranih stranaka.

Poštovani g. Predsjedniče,

molim Vas da ovo moje pismo shvatite kao interpelaciju Ustavnom sudu, i da odmah prionete proučavanju svih oblika neravnopravnosti spolova u Zakonu o obrani i popratnim pravnim aktima. Nadam se da ćete u njima s lakoćom i sami utvrditi neustavnost, ukinuti sporne propise i naložiti Saboru i Vladi da donesu nove.

Bilježim se s štovanjem.

Toni Gabrić, urednik H-altera

Ključne riječi: rodna ravnopravnost, Ustavni sud
<
Vezane vijesti