sedam_hiljada.jpgOsuđujemo zabranu skupa solidarnosti sa žrtvama srebreničkog genocida koji je bio najavljen za 11. srpnja, javljaju iz udruženja građana Parada Ponosa Beograd te navode kako MUP Srbije koristi sigurnosne procjene za selektivno zabranjivanje okupljanja time kršeći slobodu okupljanja.

"Ako postoje dokazi, zahtijevamo da policija uhiti sve pojedince koji su planirali napade na skup Sedam hiljada i tako dokaže dosljednost u borbi protiv nasilja. Kao i u slučajevima zabrane Parade Ponosa prethodnih godina, od Tužilaštva i sudova očekujemo brze postupke i adekvatne presude. Duboko vjerujemo da Srbija ako želi krenuti naprijed, mora biti u stanju pogledati nazad, suočiti se s prošlošću i iskazati solidarnost sa žrtvama zločina koji su navodno počinjeni u njeno ime. Ovo ne može, i neće biti postignuto zabranom skupa Sedam hiljada“, javljaju iz udruženja Parada Ponosa Beograd.

Navode kako je sloboda okupljanja zajamčena člankom 11. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koju je Srbija ratificirala 2003. godine te da su upravo zbog kršenja tog članaka u slučajevima zabrana Beograd Pridea podnijeli tužbu Europskom sudu za ljudska prava. Tome dodaju kako je i Ustavni sud Srbije proglasio odluke MUP-a u dva slučaja protuustavnim.

"Prema međunarodnim standardima, skupovi se ne mogu zabranjivati zbog prijetnji, navodnih sigurnosnih rizika ili zbog toga što ne postoji većinska podrška, već država ovakve skupove mora adekvatno osigurati", navode iz Parade ponosa Beograd i još jednom pozivaju državna tijela da u potpunosti i bez selektivnosti osiguraju puno poštovanje slobode okupljanja u svakom slučaju.

<
Vezane vijesti