Foto: DominoFoto: DominoBičujući citate velikana hrvatske umjetnosti o slobodi, umjetnosti, nacionalizmu i religiji do nerazaznatljivosti, Bruno Isaković ukazao je na tendencije zatiranja slobodnog mišljenja.

S pucnjem Gričkog topa u subotu je započeo performans "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" na Tomislavovom trgu u programu Queer Zagreb Sezone. Dok performans potpisuje hrvatski izvedbeni umjetnik Bruno Isaković, udruga Domino autorstvo čitave serije performansa pripisuje i aktualnom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Riječ je naime o izvedbi u sklopu ciklusa performansa koji komentiraju sve konfliktniji politički diskurs u javnom i medijskom prostoru u kojem se sve češće formuliraju otvorene prijetnje slobodi govora i umjetničkog izražavanja. Suprotstavivši se politici isključivosti, udruga Domino započela je seriju s prvim radnim danom aktualnog ministra te će ga završiti njegovim posljednjim radnim danom na mjestu ministra kulture u ovoj Vladi.

Bičujući citate velikana hrvatske umjetnosti o slobodi, umjetnosti, nacionalizmu i religiji do nerazaznatljivosti, Bruno Isaković ukazao je na tendencije zatiranja slobodnog mišljenja. Utopljene u crnoj boji, riječi umjetnica i umjetnika Ivana Gundulića, Vesne Parun, Miroslava Krleže, Vlade Gotovca, Marije Jurić Zagorke i A. G. Matoša ilustriraju izobličenost poimanja hrvatskih kulturnh tekovina, instrumentaliziranih u svrhu jačanja viđenja hrvatske kulture i umjetnosti kao jednoznačnih i isključivih.

20160220_130.jpg

Vjerujući kako su baš područja kulture i umjetnosti dokaz hrvatske tradicije prihvaćanja različitosti i postojeće vizije slobodnog i naprednog društva, Domino će nastaviti svojim djelovanjem ukazivati na bogatstvo resursa kojeg predstavlja umjetnički izričaj u svojoj punoj slobodi djelovanja. "Ova serija performansa će u svom nastavku okupiti širok spektar suvremenih hrvatskih umjetnika, a uskoro će se performansi održavati ne samo u Zagrebu, već i u Rijeci i Splitu. ", nadodaje Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone.

Bruno Isaković (1981., Zagreb) studirao je na Amsterdamskoj školi umjetnosti/odjel Suvremenog plesa te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada. Kao plesač je surađivao s brojnim stranim koreografima, a kao koreograf je sudjelovao na mnogim istaknutim međunarodnim plesnim festivalima. Isaković redovito podučava i drži različite plesne radionice. Od 2009. godine član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu.

Ključne riječi: Zlatko Hasanbegović
<
Vezane vijesti