H-Alter
Peti Kinookus Food Film Festival održat će se u Stonu od 3. do 7. rujna.

Mali stonski food film festival došao je do svoje prve male obljetnice - pete edicije. Odlučili smo ju proslaviti pod općom temom „Okus iznenađenja": u svim sekcijama festivala gostima i posjetiteljima pripremili smo niz audiovizualnih i okusni iznenađenja kojima iznova želimo skrenuti pažnju na neke od gorućih problema našeg vremena usko vezanih uz aktualni prehrambeni sustav i prateći ekonomski model. 
Program filmske sekcije Okušavanje, koji i ovoga puta donosi izvrsne dokumentarce i igrane filmove koji na najrazličitije načine govore o hrani, krije tri iznenađenja. O kojim je filmovima riječ otkrit ćete tek na sam dan njihova prikazivanja! Sva tri dugometražna dokumentarca bave se životno važnim pitanjima za naše podneblje. Jedan će otvoriti Festival, dok smo u drugom kao zajednica protagonisti. Treći je pak novo ostvarenje redatelja koji je prije točno 10 godina svojim tadašnjim dokumentarcem na čuvenom Festivalu u Cannesu zauvijek izmijenio sudbinu ovog filmskog žanra. Na petoj će nas ediciji posjetiti nekoliko redatelja s kojima ćemo moći uživo popričati o njihovim ostvarenjima, a neće nedostajati ni zanimljivih razgovora nakon projekcija s ljudima čije su životne priče isprepletene s temama prikazanih filmova. 
Sekcija Kinofokus donosi priču o pokretanju prve svjetske mreže food film festivala i u goste nam dovodi predstavnike najvećeg festivala ovog tipa u Europi - amsterdamskog Food Film Festivala. Iz Italije nam dolaze iznenađujući okusi piva iz jedne od najpoznatijih obiteljskih pivovara, a iz Dubrovnika jedna zanimljiva priča o dugoočekivanom osvježenju na ugostiteljskoj sceni. Intrigantna priča iz Zagreba o tome kako prehrana može doslovno biti pitanje života ili smrti podsjetit će nas na to da iznenađenje može imati i gorak okus. 
Kinopokus edukacijsku sekciju za mlade ove godine u potpunosti uređuje i vodi jedan od najoriginalnijih dječjih festivala u Europi, beogradski Kids Patch. Najmlađi će imati prilike sudjelovati u posve jedinstvenim radionicama animacije, reciklaže i ilustracije koje su Kids Patch proslavile diljem Europe i Sjedinjenih Država. 
Na Kinolokus tržnici eko i tradicijskih proizvoda ugostit ćemo neke stare znance, ali i proizvođače koji nikada do sada nisu sudjelovali na Kinookus FFF-u. Posjetitelji će moći iz prve ruke, od proizvođača, saznati sve o jedinstvenim proizvodima koji još uvijek ne nalaze svoje zasluženo mjesto u dućanima. 
U Kutku za aperitive u malostonskom Orsanu ugostit ćemo dva vrlo specifična festivala: Sisak Eko Film Festival i putujući Rural Route Film Festival. Oba festivala kriju iznenađenja za sva osjetila. U sekciji Nevigjeno, koja je uvijek već sama po sebi iznenađenje, odabranih 15 neustrašivih sudionika-radoznalaca očekuje nova agroarheološka avantura po okolici Stona. Navečer će vas u sekciji GramoSton na dobru vibru potaknuti neki od najtalentiranijih domaćih DJ-eva i glazbenika, a za subotu 6. rujna sprema se poseban funk tulum. 
U vremenu u kojemu nas sve moćniji i sve prisutniji mediji svakodnevno bombardiraju strahotama, besmislicama i bizarnostima možda je pravo iznenađenje postalo doživjeti nešto sasvim normalno. Kinookus vas ovom edicijom upravo na to želi podsjetiti.