Foto: L.R.Foto: L.R.Pirotehničari Mungosa danas su započeli prosvjed na Markovom trgu radi zahtjeva za potpisivanjem kolektivnog ugovora i utvrđivanja jedinstvene bruto plaće. Tehnički premijer Tihomir Orešković je primio radničko štrajkaško izaslanstvo kojem je dao usmenu potporu što svakako nije dovoljno.

Kao organizator štrajka i prosvjeda, jedan od današnjih pregovarača bio je i Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

''Predsjednik Vlade nam je rekao da imamo njegovu podršku i da podržava naš zahtjev za potpisivanjem kolektivnog ugovora. Rekao je da se sutra sastaju ministar Orepić i ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec. Ništa konkretnije ne možemo reći. Budući da je ovo državna tvrtka, ne znam gdje bi više trebalo biti problema, međutim budući da živimo u Hrvatskoj, mi ćemo i dalje biti ovdje dok se kolektivni ugovor ne potpiše. Podrška je jedno, a potpisivanje ugovora će biti konkretan dokaz te podrške. Nadamo se da će do potpisa kolektivnog doći sutra ili prekosutra, ako ne, vidjet će se tko koči potpisivanje, a to može biti jedino HCR'', rekao je Mario Iveković i dodao da štrajkaši na Markovom trgu ostaju do daljnjega.

Podsjetimo, pirotehničari Mungosa su u utorak stupili u štrajk nakon bezuspješnih višemjesečnih pregovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora koji bi im osigurao jedinstvenu bruto plaću od 15.000 kuna, dodatak od 0,5 posto po godini radnog staža, te još neka radna prava koja danas nemaju. Državni proračun za razminiranje ove godine iznosi 509 milijuna kuna, što je jasan pokazatelj kako novca ima, ali očito nekome u rukovodstvu HCR-a kolektivni ugovor nije u interesu.

Radnici su ovih mjeseci iscrpili sve upravne instance, i njihov izlazak na ulicu je sasvim logičan i nužan korak u borbi za svoja zaslužena prava. Sada je na državnim institucijama da pokažu koliko su ozbiljno shvatili ovaj problem, budući da je pod minama još 476, 60 četvornih metara površine i nacionalni plan završetka razminiranja do 2019. više nije realno ostvariv.

Ključne riječi: radnička prava, pirotehničari
<
Vezane vijesti