Foto: Luka Resanović<br>Foto: Luka Resanović
Dvjestotinjak pirotehničara prosvjedovalo je danas u Zagrebu kako bi Vladu i Sabor upozorili na katastrofalne uvjete rada i radne sigurnosti.

Prosvjed je održan u organizaciji Novog sindikata, a polazišna točka bio je Trg bana Jelačića nakon čega su se prosvjednici uputili na Markov trg kako bi predali svoje zahtjeve Vladi i Klubovima zastupnika.

Kolona pirotehničara iz čitave Hrvatske nosila je transparente sa svojim zahtjevima, a među njima je bio i pirotehničar Goran Maras koji je iznio zahjeve koje smatra ključnima.

"Temeljni zahtjev je ostvarivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi bio primjenjiv na sve firme i radnike koji se bave razminiranjem. Drugi zahtjev je povećanje sigurnosnih mjera pri radu pirotehničara i povećanje kvalitete rada, a treći je osiguranje adekvatnih cijena rada i distribucije poslova u razminiranju", rekao nam je Maras.

Radi tržišne utakmice i Zakona o javnoj nabavi pod koji potpada i razminiranje, dolazi do rušenja cijene rada i kvadrature pri čemu su radnici primorani obavljati izuzetno opasan posao za svega 2,68 kuna po kvadratu. Također, radi ušteda dolazi do nesreća i smrtnih slučajeva jer radnici posao obavljaju ručno umjesto strojem. Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš upozorio je na ignoriranje vladajućih struktura,  te objasnio čitav niz problema s kojima se pirotehničari danas suočavaju.

"Na naše dopise iz Sabora i Vlade nisu odgovarali, premijer nam je čak rekao da nema vremena. Pod hitno želimo zakonodavnu regulativu kojom bi se djelatnost razminiranja maknula s tržišta. Svi problemi, kao što je sigurnost na radnom mjestu i cijena po kvadratu razminiranja, samo su rezultat tržišne utakmice koja dovodi do dampinga. To je situacija kad je kapital prije radnika i sigurnosti. Ove godine je 509 milijuna kuna osigurano za razminiranje, projekti postoje, a 50 posto firmi ima još malo radnih dana prije nego što će ostati bez posla. Ovdje okupljeni pirotehničari su tako i kandidati za burzu, a to onda otvara socijalne probleme. Zato tražimo da se tim firmama omogući ugovaranje poslova po hitnom postupku", rekao je Kiš.

 Članovi Novog sindikata su saborskim zastupnicima još 19.4 uputili zahtjev za sastanak, ali im do danas nitko nije odgovorio, stoga su im urudžbirali požurnicu. Osim što su sigurnosno ugroženi, kako bi zaradili plaću radnici moraju razminirati visok broj kvadrata u jednom danu, stoga je jedan od zahtjeva i konačno usvajanje novog pravilnika, ali se čeka potpis Ministarstva unutarnjih poslova.

"Pravilnik je napisan i poslan ministru na stol 21. travnja, ali ne znamo je li potpisan. Njime se povećava sigurnost u radu jer smanjuje neka ograničenja i ima višestruke kontrole kvalitete. U skladu s novim Zakonom o protuminskom djelovanju, takav pravilnik bi smanjio mogućnost ozljeda i rizika", rekao je Tomislav Ledić, dopredsjednik Udruge poslodavaca u protuminskom djelovanju.

Na kraju, okupljene prosvjednike su primili članovi kluba Mosta, dok premijer Orešković ni ovaj put nije našao vremena. Tako se produljava mizerija pirotehničara i razminiranja u Hrvatskoj. Iako novca ima, zakonski okviri pirotehničare dovode do pogibija, ozljeda, osiromašenja i rizika od gubitka posla. Nacionalni plan kojim bi Hrvatska do 2019. trebala biti očišćena od mina danas se čini kao znanstvena fantastika.

aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

Ključne riječi: razminiravanje
<
Vezane vijesti